Viktória Botošová Samospráva

Novozvolení poslanci o svojich plánoch: Vyspovedali sme 5 tvári novozámockého zastupiteľstva

V novozámockom zastupiteľstve nás bude aj v tomto volebnom období zastupovať dvadsaťpäť poslancov. Kým niektorí z nich mali svoje stoličky aj v predošlom mestskom parlamente, Novozámčania vo voľbách prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom ešte nezasadali.

Ilustračný obrázok k článku Novozvolení poslanci o svojich plánoch: Vyspovedali sme 5 tvári novozámockého zastupiteľstva
Foto: Viktória Botošová

Do novozámockého mestského zastupiteľstva sme si vo voľbách zvolili 25 poslancov. My sme boli zvedaví na to, či si už svoju zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia a ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program. Prečítajte si ich reakcie.

1.Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

Mária Malperová: Neviem, či je správne položená otázka, či je to, že mi Novozámčania v 4. obvode dali také množstvo hlasov, že ma zvolili do zastupiteľstva, naozaj výhrou. V určitom slova zmysle áno. Bola to skôr voľba a dôvera občanov, aj keď formou určitej súťaže, kto získa najviac hlasov a umiestni sa na popredných priečkach, ten je „víťazom“. Uvedomila som si, že som bola zvolená občanmi, ktorí mi dali dôveru, aby som ich zastupovala v komunálnej politike. Za to im patrí moje veľké ĎAKUJEM! Môj volebný program som prispôsobila k tomu, kde môžem byť najužitočnejšia. V kultúre, v školstve, v pomoci mladým rodinám. Tu sa chcem angažovať a urobiť najviac.

Tomáš Stráňovský: V prvom rade by som sa chcel všetkým mojim voličom veľmi pekne poďakovať za každý jeden hlas, ktorý si nesmierne vážim a pevne verím, že ich počas celého štvorročného obdobia nesklamem. Zatiaľ si to uvedomujem len na základe veľkého počtu gratulácií.

Anna Rošková: Priznám sa, že som po vyhlásení výsledkov zostala príjemne prekvapená skutočnosťou, že som v 5. obvode získala najviac hlasov. Ešte raz ďakujem všetkým svojim voličom za každý jeden hlas. Ďakujem aj ostatným obyvateľom nášho obvodu, ktorí počas uplynulého obdobia aktívne pristupovali k riešeniam. Spoločne sa nám podarilo vykonať kus práce.

Helena Bohátová: Komunálne voľby nevnímam ako športovú súťaž. Voľby sú o prejavenej dôvere občana ku kandidátovi na poslanca. Som veľmi rada, že mi občania dali svoju dôveru, za čo im ďakujem. Budem čestne a zodpovedne zastávať ich záujmy, aby v našom meste mohli spokojne žiť.

Richard Schwarz: V prvom rade by som sa chcel aj touto cestou poďakovať občanom mesta, ktorí mi dali svoju dôveru. Súčasne sa úprimne teším z toho, že občania mesta dali dôveru novému primátorovi Otokarovi Kleinovi, ktorý bude dúfam spájať a nie rozdeľovať ľudí ako doterajší primátor. S novým primátorom mi bude cťou spolupracovať v prospech nášho mesta.

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

Mária Malperová: Určite s lepšími pocitmi ako po minulé štvorročné obdobie. Aj keď si uvedomujem zložitosť situácie v zastupiteľstve na základe zloženia poslaneckého zboru, som presvedčená, že sa budeme všetci snažiť zmeniť chod mesta viac v prospech občanov, viac v prospech krajšieho a pre všetkých lepšieho mesta a nebudeme na chvoste štatistík v transparentnosti i v hospodárení. Už tým, že primátorom je človek, ktorého si vysokou väčšinou hlasov zvolili Novozámčania. Otokar Klein predložil program, ktorý je výborný, náročný, ale nie nereálny. A každá koalícia i nezávislí poslanci si našli v ňom niečo, čo môžu spoločnými silami splniť a samozrejme sa podieľať aj na ďalších programoch v prospech nášho mesta. A verím, že budeme komunikovať. To chýbalo v minulom volebnom období najviac.

Anna Rošková: Do nového volebného obdobia vstupujem s mnohými pocitmi. Práca, ktorú sme začali, nebola márna, občania sa stále aktívnejšie zaujímajú a zapájajú do vecí verejných a dokazujú, že osud mesta im nie je ľahostajný. A to je príjemné zistenie. Veľmi sa teším, že po dlhých rokoch prichádza vo vedení mesta k zmene a novým primátorom je Otokar Klein. Som presvedčená, že to bude zmena pozitívna nielen smerom k občanom, ale aj v rámci činnosti ostatných volených orgánov. Určite nemôžeme hneď čakať zázraky vzhľadom na súčasnú situáciu, v akej sa mesto momentálne nachádza. Ale verím tomu, že postupnými krokmi a spoluprácou sa nám ho podarí oživiť a zvýšiť spokojnosť obyvateľov.

Helena Bohátová: Do tohto volebného obdobia vstupujem s pocitom skúseného komunálneho poslanca. Viem o čom je práca poslanca, aby dokázal riešiť problémy občanov, musí hlavne počúvať občanov a správne sa rozhodovať.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

Mária Malperová: Zmena v kultúre, aby sa na kultúrnych akciách podieľali nielen úradníci, ale aj odborníci zastúpení v komisii kultúry, kultúrne organizácie v meste, kde sa robí výborná kultúra a nastaví sa rovnaká latka pre všetkých, najmä finančná. Niektorí boli za vystúpenia platení, iní nie. Predstavitelia mesta nekomunikovali o kultúrnych vystúpeniach s nikým, nedali si poradiť, rozhodovali sami. Toto sa dúfam, nebude opakovať. Nemáme program podujatí všetkých organizácií zaoberajúcich sa kultúrou, športom, školskými akciami v meste. Ľudia nevedia, kam za kultúrou, športom. Spoločne sa budeme snažiť vytvoriť harmonogram kultúrnych podujatí na určité časové obdobie, mesačne ho ešte dopĺňať a vyložiť na stránky mesta. Podobne je to s akciami škôl a školských zariadení. Občania by mali vedieť kde sa čo deje, aby si mohli vyberať. A mali by byť aj koordinované, aby sa nestávalo ako v minulosti, že v jeden deň a v tú istú hodinu sa konajú naraz tri – štyri zaujímavé akcie. Chcela by som ďalej pokračovať v obnove lavičiek a detských ihrísk pre rodiny s deťmi, v skrášľovaní životného prostredia, v oprave chodníkov. Som presvedčená, že výbornou spoluprácou všetkých, sa mi podarí napĺňať môj volebný program.

Tomáš Stráňovský: Otvoreným dialógom s ostatnými poslancami mestského zastupiteľstva sa budem snažiť presadiť určité body môjho programu a osobitne sa budem zaujímať o aktuálne stavy jednotlivých športových klubov a dopriať ľuďom viac možností na aktívne trávenie voľného času.

Anna Rošková: Chcem naďalej pokračovať v práci, ktorú som začala pred 4 rokmi v úzkej spolupráci s občanmi. Aj naďalej som pripravená reagovať na každý e- mail a podnet od obyvateľov a budem sa snažiť v rámci možností, ktoré mi mandát poslanca dáva, prispieť k ich riešeniam. Mojou prioritou stále zostáva čisté, bezpečné a príjemné mesto s možnosťami spoločenského, kultúrneho a rekreačného vyžitia jeho obyvateľov. Šancu, ktorú som dostala, sa budem snažiť využiť v prospech občanov nášho 5. volebného obvodu a mesta.

Helena Bohátová: Každý z kandidátov mal v týchto komunálnych voľbách svoj volebný program. Môj vychádza z volebného programu Slovenskej koalície. Bude záležať na každom z nás poslancov, ale aj primátora, aby sme sa zhodli na prioritách, ktoré sú potrebné riešiť v našom meste pre dobro nás všetkých.

Richard Schwarz: Vo svojej ďalšej činnosti chcem aktívne prispieť k zvýšeniu množstva parkovacích miest na sídlisku a pred obytnými domami. Jednou z mojich priorít vždy bola bezpečnosť občanov. Tieto kroky smerujúce k zvýšeniu bezpečnosti občanov a verejného poriadku budem naďalej presadzovať. Budem taktiež presadzovať kroky k šetreniu finančných prostriedkov a zamedzeniu ich plytvania.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM