Anton Hrachovský Krimi

Novozámockí colníci s veľkým úlovkom: Zadržali tisíce nebezpečných hračiek

Veľké množstvo falošných hračiek zadržali colníci v Nových Zámkoch pri kontrole zásielky. Tá smerovala z Číny na slovenský trh.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockí colníci s veľkým úlovkom: Zadržali tisíce nebezpečných hračiek
Zdroj: TASR

Pri colnej kontrole zásielok tovaru dovážaného z Číny, odhalili colníci z novozámockej pobočky v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI) dva prípady, pri ktorých zaistili až 82 333 kusov plyšových hračiek. Podľa informácií zo strany Finančnej správy mali zaplaviť predovšetkým slovenský trh. Do rúk konečných spotrebiteľov sa však nedostanú, hračky zničili pod colným dohľadom.

Podľa Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky nespĺňal dovezený tovar požiadavky podľa príslušnej STN. Tá určuje kritériá na bezpečnosť hračiek v oblasti mechanických a fyzikálnych vlastností. „Väčšina dovezených hračiek nebola zabalená v žiadnom obale a nebola označená predpísaným označením CE, časť tovaru mala toto označenie v rozpore so zákonom, hračky taktiež neobsahovali predpísané údaje o výrobcovi a dovozcovi tovaru. Na základe stanoviska SOI colný úrad nepovolil prepustenie zaistených plyšiakov do voľného obehu a nebezpečné hračky sa tak do rúk konečných spotrebiteľov na trhu v EÚ nedostanú,“ uvádza sa na webe Finančnej správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM