Anton Hrachovský Správy

Novozámockej nemocnici sa podaril fantastický kúsok: Ochrnutá budúca mamička porodila zdravého syna a opäť chodí

Vďaka špičkovej multi­discipli­nárnej zdravotnej staros­tlivosti v Nových Zámkoch bol umož­nený návrat pacientky ochr­nutej po autoha­várii do bežného života. Súčasne táto starostlivosť zabez­pečila bezprob­lémový vývoj malého člo­viečika, ktorý to všetko sledoval v brušku svojej mamičky.

Ilustračný obrázok k článku Novozámockej nemocnici sa podaril fantastický kúsok: Ochrnutá budúca mamička porodila zdravého syna a opäť chodí
Foto: Anton Hrachovský

Príbeh, ktorý sa síce začal nešťastím, ale má napriek tomu šťastný koniec. To je príbeh Táni Juríkovej (na snímke), ktorá v čase tehotenstva utrpela ako účastníčka dopravnej nehody niekoľkonásobné poradenia, vrátane toho najvážnejšieho, ktorým bolo poranenie chrbtice.

Hrozivá nehoda a prevoz do Nových Zámkov

Táňa Juríková (35) sedela 10. novembra 2015 ako spolujazdkyňa v aute, ktoré sa čelne zrazilo s protiidúcim vozidlom. Ako tehotná nebola pripútaná, aj preto bola pri náraze vymrštená z vozidla. Ako bývalá zdravotná sestra pocítila pani Táňa hneď po nehode, že nevie dostatočne hýbať nohami. Po havárii bola prevezená do nemocnice v Galante, kde ju čakalo urgentné vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Ešte v ten istý deň bola následne prevezená do Nových Zámkov a prijatá na Neurochirurgickú kliniku. Najvážnejším poranením zo všetkých bolo u Táni Juríkovej poranenie chrbtice.

Následnou operáciou sa podarilo lekárom ešte v ten istý deň uvoľniť koniec miechy resp. nervových koreňov a stabilizovať postihnutý segment chrbtice. Po 12 dňoch sa stav pacientky zhoršil, došlo u nej k sťaženému dýchaniu a bolestiam na hrudníku v dôsledku nedostatočného okysličenia organizmu. Urgentné CT vyšetrenie preukázalo masívnu pľúcnu embóliu. To donútilo lekárov k presunu Táni Juríkovej na oddelenie akútnej kardiológie NÚSCH Bratislava, kde jej bola vykonaná aspiračná trombektómia s obnovením prietoku krvi v pravej pľúcnej tepne. Následne bola pacientka preložená v zlepšujúcom sa stave na Rehabilitačné oddelenie v bratislavskom Ružinove.

Šťastný koniec

Na 43. deň bola pacientka prepustená do domáceho liečenia a 1. marca 2016 bolo u nej v 37. týždni v Nových Zámkoch cisárskym rezom ukončené tehotenstvo. V máji sa Táňa Juríková ešte podrobila v Nových Zámkoch druhej spondylochirur­gickej operácii s predĺžením stabilizácie a úpravou postavenia hrudno-driekového priechodu.

„Naši lekári okamžite po prijatí zahájili komplikovaný diagnosticko-liečebný proces. Napriek množstvu komplikácií sa tento príbeh skončil šťastne a pacientka porodila v marci tohto roku zdravého malého Jakubka,“ s radosťou oznámil Imrich Matuška, riaditeľ novozámockej nemocnice.

Okrem schopností odborníkov pomohla aj šťastena

Veľkú úlohu pri tomto prípade zohral aj tím okolo prednostu Neurochirurgickej kliniky v Nových Zámkoch Bruna Rudinského. „Za minulý rok sme mali 55 podobných prípadov zranení. Väčšina z nich sa udeje v oblasti štyroch stavcov v hrudno-driekovom priechode“, povedal Bruno Rudinský, prednosta Neurochirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Nové Zámky. Zlomeniny chrbtice majú tri stupne – A, B a C. V tomto prípade sa jednalo o najkompliko­vanejší – tretí stupeň C. „U pacientky došlo v oblasti chrbtice k posunu v bočnom smere a tiež v predo-zadnom smere. Jeden stavec chrbtice sa posunul oproti druhému v dvoch smeroch. Korene miechy boli úplne stlačené,“ vysvetlil prípad prednosta Neurochirurgickej kliniky.

„Celý náš výkon bol limitovaný pacientkiným tehotenstvom. V niektorých chvíľach sme mysleli, že to, čo chceme dosiahnuť, je nemožné,“ povedal Bruno Rudinský, prednosta Neurochirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Nové Zámky.

Porodila zdravého syna

„Pacientku sme z pôrodníckeho hľadiska prvýkrát zadiagnostikovali v 22. týždni tehotenstva s intaktným tehotenstvom po autonehode. Všetky vyšetrenia z pôrodníckeho hľadiska boli v norme. Našou snahou bolo to, aby sme vedeli prolongovať tehotenstvo do takej výšky, aby plod a následne aj novoredenec bol životaschopný a mal čo najzrelšie pľúca. To sa nám v podstate podarilo aj napriek veľmi vážnym, život ohrozujúcim, komplikáciám. Po konzultácii s neurochirurgom sme v 37. týždni ukončili tehotenstvo cisárskym rezom,“ prezradil Tibor Matuška, prednosta Gynekologickej kliniky Fakultnej nemocnice Nové Zámky.

Teraz si vychutnáva život

Mamička aj 3 mesačný Jakubko si užívajú spoločné chvíle a tešia sa zo života. Táňa Juríková neskrýva po ťažkých chvíľach úsmev na tvári. „Táto udalosť určite veľmi zmenila môj pohľad na svet aj celý život. Človek zistí, že veci, za ktorými sa naháňal, sú úplne nepodstatné a začne si vážiť úplne jednoduché veci. Veci, ktoré sa mu zdali byť nejako vzácne sú zrazu bezcenné a naopak, veci, ktoré sa zdajú byť úplne jednduché, sú zázračné. Môžete vstať z postele, pohnúť nohami, môžete ísť sám do sprchy…táto nehoda u mňa zmenila úplne všetko,“ priznala Táňa Juríková. Napriek hrozivej nehode a množstvu komplikácií však nestrácala nádej na dobrý koniec. „Ja som ani na chvíľku nezapochybovala, ešte v deň operácie som volala domov, nech mi prinesú papuče. To bolo pre mňa také dosť dôležité. Našťastie som ich potom aj potrebovala,“ dodáva s úsmevom Táňa Juríková. Dnes má jej malý syn Jakub 3 a pol mesiaca a teší sa zdraviu. „Je zdravý a čulý. Je úplne úžasný,“ nechala sa počuť šťastná mamička.

Multidisciplinárna starostlivosť zahŕňa neurochirurgiu, anesteziológiu a intenzívnu medicínu, radiológiu, gynekológiu, vnútorné lekárstvo, hematológiu, akútnu kardiológiu, intervenčnú kardiológiu, pôrodníctvo – neonatológiu a rehabilitáciu.

V roku 2015 bolo v novozámockej nemocnici k dispozícii 660 lôžok na 18 lôžkových oddeleniach. Za uplynulý rok prijala nemocnica 27 936 pacientov, jej zamestnanci vykonali 143 636 ošetrení a vyšetrení v ambulanciách. Vykonaných bolo 15 193 operácií.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM