Anton Hrachovský Správy

Novozámocké (hlavne) základné školy poskočili: Ako ich najnovšie zhodnotilo INEKO?

Nové hodnotenie slovenských škôl prezrádza aj to, ako sú na tom tie novozámocké. Pozreli sme sa na umiestnenie v kategórii základných i stredných škôl. Viacero z nich sa posunulo v rebríčku nahor.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké (hlavne) základné školy poskočili: Ako ich najnovšie zhodnotilo INEKO?
Foto: Anton Hrachovský

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO pravidelne vydáva rebríčky slovenských škôl. Pozreli sme sa na najnovšie poradie v rámci Slovenska i Nitrianskeho kra­ja.

Základné školy

Po aktualizácii rebríčkov sa na celoslovenskej úrovni medzi ZŠ opäť najlepšie umiestnila Základná škola na Krosnianskej 4 v Košiciach s hodnotením 9,7. Nasleduje ZŠ Skuteckého v Banskej Bystrici so známkou 9,3 a najlepšiu trojicu dopĺňa ZŠ Kollárova, Svätý Jur s ratingom 9,3.

Ako to vyzerá so základnými školami v Nitrianskom kra­ji?

Úplný prím hrá Cirkevná základná škola, Lipová 10, v Topoľčanoch (známka 9,0). Na druhej priečke nastala zmena – prepracovala na ňu ZŠ Hradná z Nových Zámkov, ktorá získala hodnotenie 8,2. Rovnakým indexom bola ocenená tretia ZŠ Pri Podlužianke v Leviciach (8,2).

V TOP 30 základných škôl v kraji sa objavili aj štvrtá ZŠ Devínska na 4. priečke (8,1) a piata ZŠ Nábrežná (7,9). ZŠ G.Bethlena patrí deviate miesto (7,4). V prípade ZŠ Nábrežná ide o prepad o 2 pozície, naopak, ZŠ Hradná si polepšila o jedno miesto, ZŠ Devínska o 8 miest a ZŠ G.Bethlena až o 14 priečok.

Gymnáziá

Medzi gymnáziami obstálo v rámci Slovenska najlepšie ružinovské Gymnázium Jura Hronca (známka 9,5). Druhá je Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium v bratislavskom Novom meste (9,4) a trojicu najlepších uzatvára Gymnázium na Poštovej 9 v Košiciach (9,3).

Oproti predchádzajúcemu hodnoteniu INEKA si novozámocké gymnáziá svoje pozície vymenili.

V rámci Nových Zámkov obstálo tentoraz lepšie Gymnázium P. Pázmáňa VJM so známkou 6,4. Z hľadiska umiestnenia v Nitrianskom kraji sa mu ušlo ôsme miesto. V predošlom hodnotení to bolo až 13. miesto. Gymnázium na M.R. Štefánika skončilo v kraji na 11. mieste (známka 6,0), predtým to bola 5. pozícia.

Stredné odborné školy

Celoslovenský primát v tejto kategórii získala Obchodná akadémia v Trnave (8,5). Za ňou nasleduje SPŠ elektrotechnická v Prešove (8,3) a tretia je Stredná zdravotnícka škola v Nitre (7,9).

Najlepšia stredná škola zo Zámkov – SPŠE S. A. Jedlika klesla. Do TOP 30 sa okrem nej dostala už len jedna škola.

V Nitrianskom kraji sa stali jasnými víťazmi školy z Nitry. Najviac zabodovala Stredná zdravotnícka škola (7,9), nasledovaná Strednou priemyselnou školou (7,8). Top trojicu uzatvára Spojená škola SPŠP.HA.ŠG (7,7). Najlepšej novozámockej škole – SŠ – SPŠE S. A. Jedlika (6,4) patrí 13. miesto. Ďalšou je v poradí 19. Stredná odborná škola stavebná s VJM (5,8).

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM