Anton Hrachovský Rôzne

Novozámocké deti žnú ceny v robotike jedna radosť: Za úspechom však stojí aj tento učiteľ!

Nedávno sme písali o účasti žiakov z Nových Zámkov na robotických súťažiach RoboCup Junior 2016 a Trenčiansky robotický deň. V oboch súťažiach sa talentovaní Novozámčania dostali medzi najlepších. Aké však boli začiatky robotiky na škole, ktorá vysiela do súťaží týchto nadaných žiakov?

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké deti žnú ceny v robotike jedna radosť: Za úspechom však stojí aj tento učiteľ!
Foto: František Hortai

Prvácke trio zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej A. Jedlíka v Nových Zámkoch v zložení Marco Pintér, Richard Kováč a Richard Baláž sa na oboch súťažiach postavilo na pomyselný stupeň víťazov. Potom, ako zvíťazilo v Liptovskom Mikuláši (RoboCup Junior 2016) v kategórii Robotická ruka, zaznamenalo tretie miesto na Trenčianskom robotickom dni v kategórii ´Stavebnice robotov´. Všetci traja žiaci sú prvákmi na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej A. Jedlíka v Nových Zámkoch.

Cieľom týchto súťaží je rozvoj záujmovej činnosti, tvorivosti, vedomostí a zručností detí a mládeže v oblasti konštrukcie a programovania automatizovaných a kybernetických systémov riadenia technologických procesov.

Začiatky robotiky

O začiatkoch robotiky na SPŠE A. Jedlíka v Nových Zámkoch sme sa porozprávali s učiteľom Františkom Hortaiom, ktorý tento úspešný tím vedie.

„Celý príbeh začal pred šiestimi rokmi. Najprv bol robot vianočným darčekom pre môjho syna. Hneď na prvýkrát sa mu podarilo dostať v súťaži až do štátneho kola, kde vyhral tretie miesto v SOČ-ke. Následne sme zakúpili stavebnice aj pre školu. Teraz máme už tretím rokom v rámci praxe vo štvrtom ročníku predmet, kde žiaci skladajú a programujú Legoroboty,“ opísal začiatky robotiky na škole František Hortai.

„Časom stále viac a viac žiakov zisťovalo, že existujú aj iné než Lego stavebnice a dokonca zariadenia, ktoré poháňa vlastne vyrobený a naprogramovaný mikroprocesor,“ hovorí František Hortai zo SPŠE A. Jedlíka.

Na robotických súťažiach, ako sú napr. spomínané súťaže v Liptovskom Mikuláši a Trenčíne, existujú rôzne kategórie robotov. Môže ísť o čisto stavebnicové roboty, hybridy a potom roboty kompletne vlastnej výroby.

Zlatý Liptovský Mikuláš a bronzový Trenčín

„V Liptovskom Mikuláši sme vyhrali prvú cenu v kategórii Robotická ruka. Samotné zariadenie skonštruovali žiaci. Úlohou bolo nasimulovanie výrobnej linky, čiže objekty položené na určité miesta bolo treba uchopiť, natočiť do správnej polohy a nakladať na seba,“ povedal o víťaznej kategórii František Hortai. „Konkrétne predmety, ktoré bolo treba rukou premiestniť, ich tvar a pozíciu sme sa dozvedeli až v súťažný deň,“ dodal učiteľ.

Okrem protivníkov zo Slovenska sa museli Novozámčania popasovať na súťažiach aj s konkurenciou z Chorvátska, Slovinska, Nemecka alebo Čiech. Do Trenčína išli s troma rôznymi robotmi, prvým bol Legorobot – tzv. ´Driver – Stopár´ (musí po nakreslenej stope absolvovať dráhu), druhým bol robot s vlastnou konštrukciou a tretím robotom bol hybrid. Práve s týmto robotom – hybridom menom YROBOT získali tretie miesto v kategórii ´Stavebnice robotov´. „Bol to robot vlastnej výroby, síce sa využívali Lego servomotory ale kompletné riadenie a konštrukciu robili žiaci sami,“ opísal ďalšiu z kategórií František Hortai.

Na strednú školu prišli dobre pripravení

Do tajov robotiky nazreli úspešní stredoškoláci už v časoch základnej školy. „Títo žiaci sa venujú robotike iba v rámci krúžkovej činnosti. Takto pripravení prišli už zo základnej školy. Musím každopádne spomenúť Milana Lamperta zo ZŠ na ulici Gábora Bethlena, ktorý nám ´dodal´ už vyškolených žiakov, ktorých treba už iba manažovať. Samozrejme, v oblasti elektroniky sa majú ešte čo učiť, ale prišli naozaj pripravení,“ zhodnotil nadanú trojicu František Hortai.

Čím robotika oslovila žiakov?

„Je to veľmi perspektívna oblasť, v ľubovoľnej oblasti priemyslu, či je to strojárenstvo, elektrotechnika ale aj potravinárstvo, všade sú roboty a robotické ruky potrebné. Ktoré nahradia tú únavnú a jednotvárnu prácu. Niekto to musí skonštruovať, naprogramovať a vyladiť. Mnoho našich bývalých žiakov sa týmto živí,“ vysvetil výhody robotiky učiteľ František Hortai.

Čítajte tiež:
Mladí Novozámčania s výrazným úspechom na robotickej súťaži, FOTO
Novozámocká Lokomotíva na záver sezóny doma prevalcovala súperov. Čo si na hráčoch najviac cenia tréneri?
Veľký talent z Nových Zámkov: Deviatak úspešne reprezentuje naše mesto
Novozámocký gymnazista Alan na stupni víťazov: O tejto hlavičke budeme ešte určite počuť, úspech za úspechom!
Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Nových Zámkoch, ktoré by mal poznať každý!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM