Anton Hrachovský Hokej

Novozámocké deti v konfrontácii s rovesníkmi zo Slovenska a Čiech: Predbehli takmer všetky slovenské tímy

V apríli vycestovali novozámocké hokejové nádeje na prestížny turnaj do susedných Čiech, kde im robilo spoločnosť až 23 ďalších výberov. Ako dopadli mladí hráči a hráčky z novozámockej Lokomotívy?

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké deti v konfrontácii s rovesníkmi zo Slovenska a Čiech: Predbehli takmer všetky slovenské tímy
Zdroj: HK Lokomotíva Nové Zámky

Po úspešnom zavŕšení sezóny v EMHL (EuroMinihokejLiga) vycestovali malí Novozámčania na turnaj Ostraváček – najväčší turnaj českých a slovenských tímov v minihokeji. Spoločnosť im robilo ďalších 23 tímov, z toho 17 z Českej republiky a 7 zo Slovenska. Pre vekovú kategóriu do 9 rokov tak išlo o skvelé vyvrcholenie sezóny 2015/2016 v Ostravar Aréne.

Účasť na turnaji nebola sprvoti istá

Už niekoľko mesiacov pred štartom bol o účasť na najväčšom a najkvalitnejšie obsadenom turnaji v Českej a Slovenskej republike v kategórii U9 veľký záujem. „Organizátorom som musel doložiť výsledky našej U9, pre nich z neznámeho klubu z malého mesta na juhu Slovenska. Keď zistili, že dokážeme porážať hokejové veľkokluby, ako Slovan, Nitra, Ružinov, vybrali si nás spomedzi 50 prihlásených tímov,“ opisuje prihlasovanie do turnaja Vladimír Kuzma, vedúci družstva.

Nakoniec z toho bolo umiestnenie v TOP 10

Hráči a hráčky Lokomotívy Nové Zámky obsadili celkovo v náročnej konkurencii 10. priečku, pričom za sebou nechali všetky slovenské tímy, s výnimkou MHC Martin (8. miesto). Absolútnym víťazom turnaja sa stal tím z Uherského Hradište. Za najlepšieho hráča Nových Zámkov bol vyhlásený kapitán Mick Vadkerti.

„Konfrontácia českých a slovenských družstiev priniesla naozaj kvalitné zápasy. Pred turnajom by nik nepovedal, že z 24 účastníkov skončíme na krásnom 10. mieste. Takže koncepčná práca s mládežou je na dobrej ceste. Treba však podotknúť, že rozdiel medzi TOP českými družstvami a nami sa ukázal najmä v korčuľovaní a ovládaní puku v rýchlosti. Taktiež sa ukázal rozdiel medzi výberom a náborom. Hráčske základne TOP družstiev v Česku disponujú neporovnateľne väčším počtom detí, čo vytvára konkurenčné prostredie pre napredovanie hráča rýchlejšie a kvalitnejšie. Na turnaji sme odohrali zo slovenských družstiev len jeden zápas s extraligovou Žilinou a porazili sme ju 10:2. Z Českých družstiev sme porazili Přerov a Most, a nestačili sme na Brno, Prahu-Letňany a Vítkovice,“ povedal jeden z novozámockých trénerov Norbert Lövinger.

O tento úspech sa postarali títo hráči a hráčky Lokomotívy Nové Zámky: Mick Vadkerti, Alex Segiň, Ema Tóthová, Kristína Taricsová, Lukáš Kuzma, Samuel Botka, Alex Lövinger, Samuel Slobodník a Jakub Ježo.

Zo Slovákov takmer najlepší

Rozlosovanie ako aj hrací systém turnaja bol pripravený tak, aby sa prejavila kvalita. Po základnej časti (3 zápasy v skupine – prehra s Kometou Brno 2:5, výhra s Přerovom 3:2, prehra s Letňanmi II 4:9) sa podľa dosiahnutých výsledkov rozdelila celá 24-členná skupina na tri osemčlenné družstvá. Novozámocká Lokomotíva skončila v 2. skupine, kde bojovala s domácimi Vítkovicami o konečné 9. miesto. Vďaka dosiahnutým výsledkom skončili deti z Nových Zámkov medzi slovenskými družstvami na vynikajúcom 2. mieste za MHC Martin.

Po skončení základnej časti, v zápase pravdy vyhrali novozámocké deti vysoko nad Žilinou 10:2, nasledovalo malé štvrťfinále, v ktorom si Novozámčania poradili s Přerovom 7:4. V ďalšom zápase pokorila Lokomotíva nadupaný Most zložený z troch klubov 7:4. Na záver prišiel spomínaný zápas o konečné 9. miesto, v ktorom prehrali Nové Zámky s Vítkovicami 1:6.

„Desiate miesto v takej konkurencii je veľmi pekným úspechom. Samozrejme sme na ´diaľku´ bojovali o čo najlepšie umiestnenie aj medzi slovenskými družstvami Slovan Bratislava, HK Nitra, HK Michalovce, MsHK Žilina, HOBA Bratislava a MHC Martin,“ zhodnotil tréner Lövinger.

Aby toho nebolo málo, hokejistka Nových Zámkov Ema Tóthová vyhrala najrýchlejším časom súťaž zručnosti v disciplíne slalom s pukom.

Proti ktorému zo súperov to bol najlepší športový zážitok?

„Hrať proti ktorémukoľvek súperovi z Čiech bol pre deti zážitok, pretože nasadenie, bojovnosť a hokejové umenie si vyžadovalo od každého hráča a hráčky vydať zo seba maximum. Ale ak mám spomedzi 7 zápasov vybrať jeden s najlepším športovým zážitkom, tak to boli zápasy proti Přerovu. Hrací systém turnaja nám doprial odohrať s týmto súperom dva zápasy a oba sme vyhrali, pričom v prvom sme zápas rozhodli tesne pred záverom (3:2) a druhý už bol plne v našej réžii (7:4). Prvý zápas bol od začiatku až do konca napínavý. Náš gól v záverečných minútach, udržanie náskoku a víťazstvo spustili v deťoch neopísateľnú radosť,“ opísal napísané stretnutia so súpermi Norbert Lövinger.

Konečné poradie turnaja Ostraváček:

  1. HC Uherské Hradište
  2. HC Kometa Brno
  3. HC Vlci Jablonec n/Nisou
  4. LHK Jestřábi Prostějov
  5. České Budějovice
  6. SK Kadaň
  7. HC Sparta Praha
  8. MHC Martin
  9. HC Vítkovice Steel
  10. HK Lokomotíva Nové Zámky
  11. HC Most
  12. HC Slovan Bratislava
  13. HC Letci Letňany II
  14. HC Warrior Brno
  15. HC Zubr Přerov
  16. MMHK Nitra
  17. MSHKN Žilina
  18. SKLH Žďár n/Sázavou HK
  19. HK Ružinov
  20. HC Letci Letňany I
  21. HCM Jaroměř
  22. HKM Michalovce
  23. HC Chrudim
  24. HC Vítkovice Steel II

Môže vás zaujímať:

Novozámčania vyriešili trénerskú otázku: Kto povedie hokejistov pri premiére v Tipsport lige?
Slovenskí futsalisti si zmerajú sily so Slovinskom: Vo výbere aj trojica zo Zámkov!
Mladý Tvrdošovčan nastúpil po prvý raz v základe slávneho Slovana Bratislava a hneď skóroval!
Hokejový útočník Nových Zámkov Tomáš Török: Bola to úžasná jazda!
Maja (25) zo Srbska vo farbách Nových Zámkov: Sme najlepšie v lige a titul obhájime!
Richard Lintner o vzkriesení novozámockého hokeja: Je to fascinujúci a vzrušujúci príbeh!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM