Anton Hrachovský Samospráva

Novozámocké centrum čaká revitalizácia: Aký je stav plánovaného projektu?

Občania Nových Zámkoch by sa mohli v budúcnosti dočkať nadčasového zeleného námestia. Na rad by mala prísť aj verejná diskusia s obyvateľmi mesta.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocké centrum čaká revitalizácia: Aký je stav plánovaného projektu?
Foto: Anton Hrachovský

Novozámocké centrum mesta by malo v budúcnosti prejsť zásadnou zmenou. Projekt revitalizácie námestia v Nových Zámkoch má za cieľ nájsť námestiu nového ducha tohto ústredného priestranstva mesta. Len nedávno sa zrealizovalo prvé pracovné stretnutie, na ktorom boli zadefinované základné priority, ktoré by námestie malo poskytovať. Cieľom je vytvoriť zelené námestie s klimatickou a relaxačnou funkciou.

Na aktuálny stav plánovaného projektu sme sa spýtali vedenia mesta. Odpovede na naše otázky poskytla hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Kto s návrhom revitalizácie centra prišiel?

Riešenie zmeny námestia je niekoľkoročným zámerom nielen obyvateľov mesta, ale aj jednou z priorít nového vedenia mesta. V každom prípade požiadavky na jeho zmenu sú nevyhnutné a oprávnené.

Čo všetko by malo vďaka tomuto projektu na námestí pribudnúť?

Projekt je zatiaľ v úvodnej fáze, tvoria sa jeho základné črty. Podstatou bude poskytnúť viac zelene, vodných prvkov, ktoré zlepšia klimatické pomery na námestí a vytvoria priestor aj na relaxáciu. Základom je oživiť centrum mesta.

Na koľko fáz je tento projekt rozdelený? V ktorej fáze sa projekt momentálne nachádza?

Projekt je v súčasnosti v úvodnej fáze, v rámci ktorej sa zadefinujú základné požiadavky, čo by tento verejný priestor mal poskytovať, jeho možné priestorové a funkčné využitie. Stratégia zabezpečuje participáciu verejnosti na riešení návrhu. Aktuálne sa prostredníctvom lokálnych médií oslovujú obyvatelia k vyjadreniu názoru, návrhu, stanoviska k danej problematike, ktoré budú zapracované a vytvoria základy prvotného návrhu, vízie. V tejto etape bude opäť poskytnutý priestor na diskusiu so zapojením verejnosti. Po naplnení zámeru bude nasledovať vypracovanie architektonicko – urbanistickej štúdie a projektu s rozpočtom.

Ako bude tento projekt financovaný?

Vzhľadom na náročnosť problematiky a dlhodobý proces prípravy budú na realizáciu projektu využité dostupné zdroje, vrátane prostriedkov z Eurofondov.

Výzvu občanom na podávanie podnetov a nápadov ohľadom revitalizácie námestia zverejnil prednedávnom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti mestský poslanec Štefan Prešinský.

Môže vás zaujímať:

Mesto vyhlásilo verejnú obchodnú súťaž na revitalizáciu tenisového areálu: Čo všetko musí nový nájomca splniť?

Poslanci dali stopku zábavnej pyrotechnike: Výnimkou bude Silvester

Cesty v Nových Zámkoch potrebujú opravu: Mesto zaplatí za prvú etapu 1,5 milióna eur!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM