Anton Hrachovský Futbal

Novozámocká obrankyňa hodnotí ME do 19 rokov: Byť kapitánkou je veľká česť

Slovenské futbalistky do 19 rokov absolvovali v uplynulých dňoch vysokú školu futbalu. Do bojov proti európskej špičke ich viedla aj Stephanie Deszáthová z Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká obrankyňa hodnotí ME do 19 rokov: Byť kapitánkou je veľká česť
Zdroj: TASR

V nedeľu vyvrcholí v Senci kontinentálny šampionát futbalistiek do 19 rokov finálovým zápasom, ktorý obstarajú hráčky Francúzska a Španielska. Slovenské futbalistky vypadli z hry už po základnej skupine, na šampionáte stretli s výbermi Holandska, Francúzska a Nórska. Po dvoch vysokých prehrách (0:6 s Holandskom aj Francúzskom), ktoré možno pripísať na vrub viacerým faktorom, prišiel historicky prvý bod získaný po remíze 0:0 s Nórskom. Práve do tohto stretnutia nastúpila novozámocká obrankyňa Stephanie Deszáthová (na snímke v hornom rade, tretia zľava) ako kapitánka tímu. Deszátová bola kapitánkou v minulosti aj vo výberoch do 17 rokov resp. do 19 rokov.

Do všetkých stretnutí Sloveniek zasiahla i ďalšia rodáčka z Nových Zámkov, 17– ročná stredopoliarka Martina Šurnovská, ktorá je hráčkou Partizánu Bardejov.

Skúsenosti na nezaplatenie

Stephanie Deszáthová zhodnotila šampionát, na ktorom sa Slovenky predstavili v pozícii usporiadateľa. „Turnaj bol na veľmi vysokej úrovni, či už z organizačného alebo športového hľadiska. Boli to neopísateľné pocity, za ktoré som veľmi vďačná a na ktoré nikdy nazabudnem. Na tejto úrovni už neexistuje ľahký súper. Každý zápas bol proti veľmi kvalitným súperom veľmi náročný,“ v krátkosti zhodnotila dojmy z práve končiacich sa ME žien do 19 rokov novozámocká obrankyňa.

Na turnaji museli slovenské hráčky čeliť viacerým rovesníčkam hrajúcim v prestížnych európskych ligách. „Najväčší dojem na mňa urobila francúzska útočníčka Katotová – hráčka PSG, ktorá proti nám nastúpila na druhý polčas a fakticky rozhodla zápas. Ale každá jedna protihráčka bola veľmi kvalitná,“ nechala sa počuť Stephanie Deszátová.

Šampionát, na ktorom sa zúčastnila európska špička jasne ukázal, že slovenský ženský futbal má svoje rezervy. Napriek tomu hráčky nadobudli skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie a v budúcnosti sa určite zídu. „Tento turnaj nám dal v prvom rade veľa skúseností ale aj veľa zážitkov, na ktoré nikdy nezabudnem. Ukázal nám však aj to, že k európskej špičke máme ešte ďaleko,“ triezvo zhodnotila obrankyňa.

Na šampionátové zápasy, a hlavne tie s účasťou Sloveniek zavítali pekné návštevy (3 586 platiacich divákov). Celkovo prišlo na dvanásť zápasov skupinovej fázy šampionátu v štyroch mestách 7 862 divákov, čo predstavuje priemer 655 ľudí na stretnutie.

Fanúšikovskú podporu cítila i novozámocká obrankyňa. „Fanúšikovia boli výborní. Prišli nás podporiť vo veľkom počte a aj za nepriaznivého výsledku nás podporovali. sme im zato velmi vďačné a ďakujeme im,“ povedala na margo zázemia na tribúnach Deszátová.

Kapitánka i tanečníčka

Do zápasu s Nórskom nastúpila ako kapitánka. Čo pre ňu táto úloha znamenala? „Byť kapitánkou je veľká česť a zodpovednosť. Trénerovi som bola vďačná za dôveru, že mi na posledný zápas zveril kapitánsku pásku,“ opísala ´kapitánske´ pocity mladá obrankyňa z FC Union Nové Zámky.

V Senci sa Slovenky v rámci tzv. Fun Day zúčastnili aj tanečnej súťaže, ktorú vyhrali. „Áno, vyhrali sme tanečnú súťaž. Bolo to veľmi príjemné odreagovanie sa. Tancovala každá jedna hráčka, takže aj ja. Myslím si, že nám to išlo dosť dobre. Koniec koncov, vyhrali sme,“ prezradila Deszátová.

Môže vás zaujímať:

Úspech v prestížnej súťaži: Nové Zámky nadelili súperovi poriadnu gólovú porciu

Rebríček klubov z okresu Nové Zámky: Pozrite sa, ktorý tím im kraľuje

Domáci šampionát do 19 rokov je za dverami: V širšej nominácii aj Novozámčanka

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM