Anton Hrachovský Šport

Novozámocká atletika si zaslúži lepšie podmienky: Napriek tomu sa ocitla v TOP 10

Majstrovská halová sezóna medzi atlétmi sa skončila. Novozámčania sa aj napriek nepriaznivým podmienkam na prípravu dostali medzi slovenskú špičku.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká atletika si zaslúži lepšie podmienky: Napriek tomu sa ocitla v TOP 10
Zdroj: TASR

Poslednými tohtoročnými majstrovskými súťažami v hale boli Majstrovstvá Slovenska v atletike vo viacbojoch všetkých vekových kategórii. Pretekári AC Nové Zámky štartovali len v kategóriách mladšieho žiactva a starších žiačok v päťboji, ktorý si vyžaduje najmenej času na prípravu. Hlavne v skokanských a vrhačských disciplínach, v ktorých sa mladí Novozámčania v domácich zimných podmienkach nemôžu vôbec pripravovať.

Reparát za pokazenú štafetu

Najlepšie si počínala v kategórii mladších žiačok Rebeka Žibritová, ktorá so ziskom 2744 bodov získala v tohtoročnej halovej sezóne už svoju tretiu medailu. Po striebre v behu na 150 m a a bronze v skoku do diaľky pridala druhú bronzovú medailu, pričom na striebro jej chýbalo len 22 bodov.

V dvoch disciplínach skončila na 2. mieste (60m prekážok za 10,40s a diaľka – 473 cm) a v dvoch na 3. mieste (60m za 8,65 s a 600 m za 1:51,30) s výkonmi na úrovni osobných rekordov. „O striebro a možno aj o tesný boj o zlato ju pripravil slabý vrh guľou, kde bola až siedma výkonom 6,69,“ povedal Peter Straňovský z novozámockého atletického klubu.

„Takto ale aspoň trochu odčinila pokazenú štafetu starších žiačok na 4×200m, ktorá bola diskvalifikovaná z 1. miesta za jej beh po čiare proti pravidlám atletiky,“ pokračuje Peter Straňovský.

Zároveň zhodnotil výkody ďalšej bežkyne – staršej žiačky Janky Kusyovej. „Ako smolne začala halovú majstrovskú sezónu na Majstrovstvách Slovenska, tak ju aj ukončila. Na dorasteneckých Majstrovstvách Slovenska ju diskvalifikovali z 2. miesta v behu na 200m, tak isto za neoprávnený beh po čiare. V päťboji jej vôbec nevyšiel v poradí štvrtý skok do diaľky, kde po dvoch prešľapoch zaznamenala v treťom viac-menej zaisťovacom pokuse len skok na úrovni dvoch metrov. A pritom pred diaľkou bola na medailových pozíciách. V záverečnom behu na 800 m sa jej tak podarilo prebojovať na posledné ôsme bodované miesto,“ opísal smolné okamihy mladej bežkyne Straňovský.

Nové Zámky by si zaslúžili lepšie podmienky

Faktom je, že pretekári AC Nové Zámky sa nemajú kde pripravovať na halovú sezónu. Jedinou možnosťou sú ojedinelé tréningy v hale v Bratislave a to na úkor vyučovania pretekárov a osobného voľna dobrovoľných trénerov. Tréning tak trvá s cestovaním namiesto dvoch hodín minimálne päť-šesť hodín.

„V takýchto podmienkach sa nedajú čakať zázraky, v halovej sezóne 2018 sme skončili na 9. mieste so ziskom 159,5 bodov za 3 tituly Majstra Slovenska, 7 strieborných a 4 bronzových medailí. Tak sme sa priblížili k úspešným rokom z obdobia 2000–2013, kedy sa na základe bodovania prvých ôsmych miest zo všetkých majstrovských súťaží všetkých vekových kategórii od mladšieho žiactva po dospelých v hale, na dráhe, v chôdzi na ceste, vo viacbojoch a v cezpoľnom behu pohybovali od 2. do 5.-6. miesta na Slovensku po skončení každej majstrovskej sezóny. Pričom na 7. a 8. priečku strácali necelých 40 bodov,“ povedal Peter Straňovský z AC Nové Zámky.

AC Nové Zámky v TOP 10

Majstrovskej halovej sezóny sa vo všetkých súťažiach zúčastnilo vyše 170 registrovaných klubov, pričom 70 z nich v nej aj bodovalo. Medzi najlepších desať sa znova dostali aj pretekári AC Nové Zámky. Takéto je poradie:

  • 1. ŠK ŠOG Nitra – 492 bodov
  • 2. VŠC Dukla Banská Bystrica – 366,5 bodov
  • 3. Slávia STU Bratislava – 317 bodov
  • 4. Spartak Dubnica – 306 bodov
  • 5. Slávia ŠG Trenčín – 284 bodov
  • 6. Stavbár Nitra – 282 bodov
  • 7. Slávia UK Bratislava – 197 bodov
  • 8. Slávia TU Košice – 196 bodov
  • 9. AC Nové Zámky – 159,5 bodov
  • 10. Akademik TU Košice – 113,5 bodov
  • 11. AC Bojničky – 111 bodov
  • 12. AŠK Slávia Trnava – 101 bodov

Z prvej desiatky klubov sú jedine AC Nové Zámky a Dubnica klubmi, ktoré pracujú v amatérskych podmienkach. Dubničania však podľa Petra Straňovského stále ťažia z podpory viacročného predsedu klubu, bývalého podpredsedu NR SR. V ostatných kluboch, resp. mestách fungujú športové gymnáziá (ŠOG Nitra, Slávia Trenčín, Slávia TU Košice), majú k dispozícii atletickú halu (Nitra, Bratislava, Banská Bystrica), možnosti štúdia na vysokých školách (Nitra, Bratislava, Banská Bystrica, Trenčín, Košice) alebo komplexné zabezpečenie prípravy zo strany štátu (VŠC Dukla Banská Bystrica).

Napriek tomuto handicapu sa Novozámčania umiestnili lepšie než niektoré ďalšie kluby so športovými gymnáziami či s možnosťami tréningu v atletických halách (AŠK Trnava – 12. miesto, UMB Banská Bystrica – 21. miesto a Vital Bratislava – 23. miesto).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM