Anton Hrachovský Šport

Novozámocká atletika oslavuje jubileum: Už 60 rokov špičkovo reprezentuje mesto

Organizovaná atletika v Nových Zámkoch oslávi v roku 2018 svoje okrúhle výročie. Pri tej príležitosti sa uskutoční aj stretnutie generácií.

Ilustračný obrázok k článku Novozámocká atletika oslavuje jubileum: Už 60 rokov špičkovo reprezentuje mesto
Zdroj: AC Nové Zámky

Novozámocká atletika si dlhé roky drží vysoké renomé a popredné miesto medzi najlepšími klubmi na Slovensku. Členovia AC Nové Zámky už viackrát dokázali, že vedia zorganizovať podujatia na národnej i medzinárodnej úrovni. V roku 2018 oslávi organizovaná atletika v Nových Zámkoch 60. výročie.

60 rokov novozámockej atletiky

Počiatky atletiky na Slovensku sa datujú ešte do záveru 19. storočia. Neskôr, po Olympijských hrách v roku 1908 vzniklo na území Slovenska 80, v tej dobe ešte športových jednôt. Súčasťou dvadsiatich bola aj atletika.

V tomto období vznikol aj športový spolok ÉSE (Érsekújvári Sportegyesület – Novozámocký športový spolok). Už v roku 1910 zorganizoval celonárodné preteky v atletike. Po druhej svetovej vojne bolo treba ´obnoviť život´ na všetkých úrovniach, šport nevynímajúc. Problémom bol predovšetkým nedostatok telovýchovných zariadení.

V 50. rokoch 20. storočia sa začali prví priekopníci atletiky v meste, väčšinou zamestnanci Elektrosvitu, zúčastňovať na rôznych pretekoch. V rokoch 1955 – 1956 sa začala v ich hlavách rodiť myšlienka organizovanej atletiky v Nových Zámkoch. Predstavou bolo vytvorenie atletickej dráhy a družstva. A tak sa od roku 1958 začal súťaží zúčastňovať nový klub TJ Slovan Nové Zámky pri národnom podniku Elektrosvit Nové Zámky.

Za roky pôsobenia na slovenskej športovej scéne dosiahol novozámocký klub množstvo úspechov a mesto reprezentoval na ten najvyššej úrovni. Dnes ponúka možnosť atletického vyžitia zhruba stovke členov vo všetkých vekových a výkonnostných kategóriách. Samotní atléti sa klubu odmeňujú tým, že pravidelne nosia z podujatí medailové umiestnenia.

Klub organizuje stretnutie generácií

Výbor Atletického clubu Nové Zámky pozýva záujemcov na stretnutie generácií atlétov, ktoré sa bude konať pri príležitosti 60. výročia organizovanej atletiky v našom meste. Stretnutie sa uskutoční 13. apríla 2018 v piatok o 17:00 v priestoroch Centra kultúry na Nábrežnej ulici.

Účastnícky poplatok je 20 eur. V tejto cene je zahrnutá večera, prípitok, káva, nealkoholické nápoje a publikácia ´Pamätnica 60 rokov organizovanej atletiky v meste Nové Zámky (1958–2017)´. Prezentácia účastníkov začne o 16:15. Chýbať nebude kultúrny program, správa o činnosti Atletického klubu od jeho založenia až po súčasnosť. Zaslúžilí funkcionári, tréneri a pretekári dostanú ocenenia a na rad príde aj diskusia. Svetlo sveta po uzrie po rokoch aj spomínaná knižná publikácia.

Účastnícky poplatok je potrebné zaplatiť bezhotovostne na osobitný účet Atletického clubu v UniCredit Banke pobočke Nové Zámky na Majzonovom námestí na číslo účtu: IBAN: SK03111100000­06603134021. Pri platbe je treba v časti informácia pre príjemcu uviesť Meno a Priezvisko a uviesť variabilný symbol 13042018. Poplatok je možné poukázať aj poštovou poukážkou na adresu: Ľudmila Mesiarkinová,Ná­brežná 69, 940 57 Nové Zámky. Platbu je možné uskutočniť aj v hotovosti vkladom na účet v ktorejkoľvek pobočke UniCre­ditBank na účet 6603134021/1111. Pri vklade je tiež potrebné uviesť v časti informácia pre príjemcu Meno a Priezvisko a uviesť variabilný symbol 13042018. Orga­nizátori za záväznú prihlášku považujú zaplatenie účasníckeho poplatku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM