Anton Hrachovský Samospráva

Novozámčania ukázali odvrátenú tvár: Zničené trampolíny sa presunú na iné miesta

Pred časom pribudlo na sídliskách niekoľko trampolín. Mladí Novozámčania si ich však zjavne nevážili.

Ilustračný obrázok k článku Novozámčania ukázali odvrátenú tvár: Zničené trampolíny sa presunú na iné miesta
Zdroj: Facebook

V roku 2018 osadila novozámocká radnica v troch lokalitách v meste trampolíny. Nový spôsob zábavy pod holým nebom si hneď našiel svojich priaznivcov. No nielen medzi menšími, vekovo primeranými deťmi, ale i dospievajúcou mládežou. Netrvalo dlho a dve z troch trampolín boli zničené – roztrhnuté a zahádzané odpadom. Opakovane.

Trampolíny sa presunú inam

Tri trampolíny sa pôvodne objavili na Cyrilometodskej ulici, vo dvore Šoltésovej a ulice T. Vansovej a tiež vo dvore S.H.Vajanského a Kvetnej ulice. Mesto ich počas zimy plánuje opraviť a premiestniť na iné, menej exponované a lepšie chránené miesta. Osadenie ďalších trampolín zatiaľ radnica neplánuje.

Cieľom ich inštalácie bolo podľa radnice zatraktívnenie detských ihrísk. „Popularita trampolín bola až prekvapujúca, žiaľ nie všetci užívatelia ich používali v súlade s prevádzkovým poriadkom, čo malo za následok ich zničenie,“ povedala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Umiestnenie trampolín bol dobrý úmysel, bohužiaľ, nepochopila to naša mládež. Samozrejme sme tieto lokality kontrolovali, občania nás tiež oslovovali, ale sú veci, ktoré sa nedajú ustrážiť,“ vyjadril sa Jozef Tököly, náčelník Mestskej polície Nové Zámky.

Trampolíny boli opakovane poškodzované až boli nakoniec úplne zničené. „Problém bol v tom, že trampolíny boli určené pre deti. Avšak pri kontrolách bolo mládežou využívajúcou trampolíny reklamované, že sú ešte deti. No čo sa týka váhovej kategórie, boli na úrovni dospelých. Plachty sa často opravovali,“ prezradil náčelník a dodal, že polícia každú závadu zdokumentovala a emailom odoslala na kompetentný odbor MsÚ.

S kamerami je to ťažké

Na poriadok v meste dohliada aj niekoľko bezpečnostných kamier, pokrývanie lokalít je však podľa náčelníka technicky veľmi náročné.

„Rozmiestnenie našich kamier nie je jednoduchou vecou. Je to drahá záležitosť a technicky náročná. Tu sa nejedná o samotnú kameru ale o miesto, odkiaľ bude systém vedieť odosielať informácie prostredníctvom rádiových zariadení, ktoré majú svoje frekvencie na prijímacie miesto. To je strecha nemocnice s poliklinikou, čo je najvyššie miesto. Z nemocnice putujú informácie na prijímač k Mestskej polícii. Prípadne, ak nie je výhľad na NsP, vytvorí sa medzičlánok na nejakej vysokej budove. To samozrejme zvyšuje náklady,“ vysvetlil prevádzkovanie bezpečnostného kamerového systému v meste Jozef Tököly.

„Finančné prostriedky na zriadenie nových kamier sú závislé na rozpočte, ktorý schvaľuje Mestské zastupiteľstvo a na dotácii zo štátneho rozpočtu určenej na kamery v rámci prevencie, čo je problém získať. Ak nemáte peniaze, kamery neumiestnite,“ pokračuje Tököly.

Sledujú dianie naživo

Podľa náčelníka je problém aj s personálnym zabezpečením obsluhy kamier. „V súčasnosti máme 26 kamier a dvaja zamestnanci na pracovisku MsP sa majú čo obracať, aby dianie usledovali. Ja som zástancom priameho monitorovania, nie následného prehrávania obrazových záznamov tak, ako to funguje vo väčšine obcí, ktoré dostali vysoké čiastky na zriadenie kamerového systému, ktorý vlastne nikto nemonitoruje,“ vysvetľuje náčelník mestskej polície.

Ako ďalej Tököly dodáva, tento systém nefunguje tak, ako vo veľkých obchodných reťazcoch. „V ich priestoroch je prenos informácií lokálny a nepresahuje veľký priestor. To je neporovnateľné či už po technickej stránke alebo finančnej,“ dodal náčelník.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM