Anton Hrachovský Samospráva

Novozámčania by mohli mať nové cyklotrasy: Mesto potrebuje vysporiadať pozemky

Mesto Nové Zámky sa bude uchádzať o peniaze z eurofondov na vybudovanie cyklotrás v meste. Tie by mali pribudnúť vo viacerých častiach mesta. Kedy sa tak stane?

Ilustračný obrázok k článku Novozámčania by mohli mať nové cyklotrasy: Mesto potrebuje vysporiadať pozemky
Zdroj: Dnes24.sk

„Výzvy na prihlásenie by mali byť zverejnené približne v polovici tohto roka“, prezradila Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb mestského úradu. Pravidlá na udelenie finančných prostredkov EÚ sú však jasné. Financované z nich môžu byť len projekty na vysporiadaných pozemkoch. Ak chce mesto Nové Zámky požiadať o finančný príspevok, bude musieť túto siuáciu vyriešiť čo najrýchlejšie.

Využitie mestských pozemkov

Mesto má v súčasnosti vypracovanú štúdiu mestských cyklotrás. „Komplexný návrh cyklistickej dopravy podľa informácie prepája miesta koncentrácie obyvateľov so zamestnávateľmi a bodmi integrovanej dopravy. Štúdia obsahuje päť diagonál, 15 radiál, tri cyklistické okruhy a prepojenie na regionálnu cyklomagistrálu,“ prezradil Miroslav Antoni z Mestského úradu. Plánované trasy vedú po existujúcich cestách a chodníkoch, ale aj po zeleni či ponad inžinierske siete. „Budeme sa usilovať čo najviac využiť mestské pozemky, ale aj tak bude najväčšou záťažou vysporiadanie, alebo aspoň dlhodobý prenájom plôch pod cyklotrasami,“ skonštatovala Kutenicsová.

Vyberajú miesta

"Na zriadenie kilometra riadnej cyklotrasy je potrebných približne 100 000 eur, najväčšiu položku z tejto sumy tvorí práve vysporiadanie pozemkov. Po niekoľkých kolách rokovaní odhadujeme, že v prvej etape bude reálne vybudovať približne sedem až osem kilometrov trás. Vyberáme miesta, ktoré by sme chceli za tie peniaze spojiť. Podľa toho pripravíme pasportizáciu pozemkov a návrhy na ich vysporiadanie,“ prezradilo ďalší postup vedenie Mestského úradu. O budúcnosti cyklotrás v Nových Zámkoch budú rozhodovať mestskí poslanci, ktorí budú musieť budovanie cyklotrás na jednotlivých územiach mesta schváliť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM