Viktória Botošová Kultúra

Novoročný koncert SR v Bruseli: Lúčnica, džez, Hammel, zaspieval aj náš primátor

Jedenásty Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli bol nabitý. Vystúpil aj novozámocký primátor, tenorista Otokar Klein.

Ilustračný obrázok k článku Novoročný koncert SR v Bruseli: Lúčnica, džez, Hammel, zaspieval aj náš primátor
Zdroj: TASR

V poradí už jedenásty Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli, ktorý sa konal vo štvrtok večer, bol symbolickým záverom prvej desaťročnice týchto kultúrnych podujatí a zároveň otvorením druhej dekády koncertov, ktoré v hlavnom meste EÚ šíria dobré meno slovenskej kultúry.

Organizátor týchto podujatí Svetozár Martinický z Agentúry MCP pre TASR pripomenul, že myšlienka usporiadať koncerty šíriace hodnoty slovenskej kultúry a predstavovať našich špičkových umelcov vznikla zároveň so vstupom Slovenska do EÚ v roku 2004. Martinický s týmto nápadom oslovil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa, ktorý myšlienku podporil, rovnako ako vtedajší vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Maroš Šefčovič.

Štafetu organizovania koncertov si diplomati odovzdávajú z ruky do ruky; Šefčovič túto tradíciu podporuje aj z funkcie podpredsedu Európskej komisie a terajší veľvyslanec SR pri EÚ Ivan Korčok prevzal zodpovednosť za plynulý priebeh novoročných koncertov, ktoré sa konajú pod záštitou Ministerstva zahraničných vecí SR.

Program bol nabitý

Tohtoročnými hosťami zo Slovenska boli Spevácky zbor Lúčnica, tenorista Otokar Klein, džezové Trio Martin Valihora a legenda slovenskej popovej hudby Pavol Hammel.

Prekvapením pre divákov boli netradičné kombinované vystúpenia hostí, keď tenoristu Kleina sprevádzala Lúčnica, Hammel rozospieval divákov Učiteľkou tanca za sprievodu tria Valihorovcov a nakoniec zaznela kedysi zakázaná Ľalia poľná, ktorá v kombinácii Hammel – Lúčnica dostala nový rozmer, a ako sám spevák priznal, v tomto zložení mala pesnička aj európsku premiéru.

Moderátor podujatia Ľubomír Bajaník nezabudol pripomenúť, že krásy slovenčiny mohli v Bruseli odznieť aj preto, lebo Slovensko si v tomto roku pripomína 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, ktorý sa pričinil o vznik modernej slovenčiny.

Ďalší Novoročný koncert v Bruseli bude výnimočný

V roku 2016 má byť Novoročný koncert SR v Bruseli výnimočný, lebo Slovensko v druhom polroku po prvý raz v histórii preberie predsedníctvo Rady Európskej únie.

„Chceme novoročný koncert využiť na to, aby sme dali slovenskému predsedníctvu taký slávnostný odpich, aj keď v januári budú únii veliť Holanďania. Koketujeme s myšlienkou, že do koncertu pozveme hostí aj z Holandska a aj našich nástupcov Malťanov,“ uviedol Martinický.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM