Rastislav Búgel Rôzne

Nové Zámky v TOP 3: Deň otvorených dverí prilákal na transfúzne stanice množstvo návštevníkov

Spolu jedenásť odberových pracovísk Národnej transfúznej služby (NTS) po celom Slovensku bolo dnes prístupných pre verejnosť. V rámci Dňa otvorených dverí sa na ich prácu prišlo pozrieť celkom 1168 návštevníkov. Z nich takmer tri štvrtiny (849) sa rozhodli darovať svoju krv.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky v TOP 3: Deň otvorených dverí prilákal na transfúzne stanice množstvo návštevníkov
Zdroj: TASR

Podujatie organizuje NTS tradične pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi (14.6.). S dnešným záujmom verejnosti je organizácia spadajúca pod ministerstvo zdravotníctva spokojná. Podľa projektovej manažérky Martiny Grožajovej bol počet darcov zhruba o polovicu vyšší ako v bežný predĺžený deň, ktorým býva na pracoviskách NTS utorok.

Nové Zámky v TOP3

Najviac ľudí prišlo na pracoviská v Bratislave (195 návštevníkov), Košiciach (124) a v Nových Zámkoch (107). Grožajová priblížila, že sa mohli oboznámiť s celým logistickým sledom, ktorý je s odberom krvi spojený. “Počas tohto dňa tradične evidujeme aj záujem verejnosti zo strany prvodarcov, ktorí sa prídu pozrieť, spontánne sa rozhodnú a darujú krv,“ uviedla.

V lete chodí menej ľudí

Zmysel podujatia spočíva aj v širokej osvete. Zdravotníci sa i dnes snažili ľudí motivovať k pravidelnému darcovstvu. Pravidelný darca je totiž podľa Grožajovej najbezpečnejším zdrojom krvných zásob. V letnom období chodí darovať krv menej ľudí, upozornila odborníčka. Môžu za to dovolenky, študentské stáže či vyššie teploty. Potreba darovanej krvi je však v tomto čase oveľa vyššia, pretože je viac úrazov, dopravných nehôd, prebiehajú transplantačné programy a nemocnice robia plánované operačné zákroky.

„Potrebná je každá krvná skupina,“ povedala Grožajová. Nižšie krvné zásoby počas leta majú podľa nej aj okolité krajiny. Upozornila tiež, že záujemcovia by mali navštíviť transfúzne stanice ešte pred dovolenkou. Po návrate z niektorých krajín totiž nemožno nejaký čas darovať krv, čím transfúzne stanice zbytočne prichádzajú o zásoby.

Približne 164-tisíc odberov

Verejnosť si podľa Grožajovej uvedomuje život zachraňujúci rozmer darcovstva. Mnohí chodia do transfúznych staníc pravidelne, sú motivovaní situáciou v rodine. Vlani urobili transfúzne stanice na Slovensku asi 164 000 odberov krvi, čo je dosť, skonštatovala. NTS SR má v súčasnosti dostatok krvi, aby dokázala zásobovať všetky nemocničné zariadenia na Slovensku.

Grožajová si nespomína, že by niektoré transfúzne stanice nedokázali nemocnice zásobovať. „Predchádzame tomu rôznymi aktivitami. Okrem odberov na stálych pracoviskách robíme aj tie mobilné. Chodíme do firiem, organizujeme rôzne letné kvapky krvi. Posielame pravidelným darcom SMS, či dávame výzvy do médií, to zaberie vždy," doplnila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM