Anton Hrachovský Správy

Nové Zámky si pripomínajú historické výročie: Pred 355 rokmi padli do osmanských rúk

Dejiny Nových Zámkov sú poznačené aj východnou kultúrou. Môže za to obdobie, keď sa v našom meste usadili osmanské vojská.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky si pripomínajú historické výročie: Pred 355 rokmi padli do osmanských rúk
Foto: Anton Hrachovský

História Nových Zámkov je poznačená viacerými konfliktmi, medzi nimi i útokom na pevnosť a následným obdobím 22-ročnej nadvlády Osmanskej ríše. Napadnutie novozámockej pevnosti v roku 1663 bolo výsledkom dlhoročných rozbrojov medzi Habsburgovcami a práve Osmanskou ríšou.

Jeden z historických míľnikov si naše mesto pripomína práve v roku 2018. Pred 355 rokmi, v roku 1663, padla pevnosť v dnešných Nových Zámkoch do tureckých rúk. Rozhodnutie o vojnovej výprave Osmanov padlo už na jeseň 1662 a na Nové Zámky ´ukázali´ útočníci v júli 1663. Vojská veľkovezíra Ahmeda Köprülü boli hnané vidinou koristi a možnosťou obsadenia výhodnej lokality.

Dôležité centrum Osmanskej ríše

Útoku na pevnosť predchádzala 6. augusta porážka vojska veliteľa pevnosti Adama Forgáča pri Štúrove. Turci sa k novozámockému hradu dostali 8. augusta 1663, o desať dní neskôr začali jeho obliehanie. Počas tohto obdobia boli zničené dediny Letomostie (Nyárhíd), Gúg a Lék.

Pádom pevnosti, ktorá predstavovala jeden z najdôležitejších bodov protitureckej obrany, sa Turkom otvorila cesta na sever.

26. augusta dorazila k pevnosti tatárska jazda podporená ukrajinskými kozákmi. O deň neskôr sa k nim pridali vazali Osmanskej ríše – zbory moldavského a valašského vojvodu. Celkový počet tureckých vojsk sa tak odhadoval na desiatky tisíc mužov. Takejto presile nebolo uhorské vojsko sídliace v novozámockej pevnosti schopné odolávať. S garanciou slobodného odchodu sa vzdalo 24. septembra 1663, o dva dni neskôr obsadili hrad turecké vojská.

22 rokov pod osmanskou nadvládou

Nové Zámky boli pre Osmanskú ríšu významným strediskom a jej najvysunutejšou pevnosťou. Zároveň boli novozriadeným novozámockým ejáletom (najvyššia územne správna jednotka v Osmanskej ríši) – šiestym v Uhorsku a prvým na slovenskom území. Vyberali sa tu dane, mesto žilo obchodom. Postavil sa minaret, nižšia i vyššia škola, niektoré kostoly boli prestavané na tzv. džámí (islamské modlitebne).

Nové Zámky boli oslobodené spod osmanskej nadvlády 19. augusta 1685, kedy sa odohral hlavný a úspešný protiturecký útok. Naše mesto teda bolo 22 rokov pod nadvládou tureckých panovníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM