Anton Hrachovský Samospráva

Nové Zámky sa prihlásili do súťaže: Na námestí by mohlo pribudnúť jazierko, FOTO

Jedno zo súťažných zadaní ponúkla aj radnica v Nových Zámkoch. Víťazný projekt by si mal poradiť s využitím dažďovej vody na druhom najväčšom námestí v meste.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky sa prihlásili do súťaže: Na námestí by mohlo pribudnúť jazierko, FOTO
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Študenti a mladí ľudia majú znova možnosť pomôcť s efektívnymi riešeniami pri hospodárení s vodou. Odštartoval totiž štvrtý ročník súťaže Pre vodu, ktorá spája nadaných ľudí s tými, čo hľadajú riešenia konkrétnych problémov s vodou.

Šanca aj pre Nové Zámky

Z projektov si mladí ľudia vyberú ten, na ktorom budú do 30. septembra pracovať a súťažiť o finančnú odmenu. Mladí do 30 rokov môžu spracovať aj svoj vlastný, inovatívny návrh hospodárenia s vodou. Jedným z piatich zadaní nominovaných do súťaže prispelo aj mesto Nové Zámky. Súťaž je určená študentom a ľuďom do 30 rokov.

Okrem Nových Zámkov ponúkli zadania aj Základná škola v Lučenci, škola v Poprade, banskobystrický pivovar a radnica v Revúcej.

Chcú využiť dažďovú vodu

Väčšina nominovaných situácií sa týka zadržania alebo využitia zrážkovej vody. Novozámocká samospráva chce na druhom najväčšom námestí mesta – Majzonovom námest,í realizovať adaptačné opatrenia.

Snahou radnice je inštalovať vsakovacie a retenčné systémy v kombinácii s vodozádržnými opatreniami, ktoré majú pozitívny vplyv na zmenu mikroklímy. Mesto by chcelo naplánovať aj ďalšie prvky, z ktorých by mohli vodu využívať na zavlažovanie vysadenej zelene.

„Na námestí sa nachádza studňa z artézskou vodou. V jej blízkosti by sme chceli vybudovať dažďové jazierko a vysadiť novú zeleň. Výstup, ktorý by nášmu mestu najviac pomohol by bol ideový návrh na riešenie problému, prípadne technický návrh,“ znie zadanie radnice v Nových Zámkoch.

Uzávierka prác je 30. septembra 2019. Zapojené samosprávy a organizácie dostanú po skončení súťaže návrhy riešení a budú ich môcť využiť na riešenie problémov s vodou tak, ako budú potrebovať.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Majzonovo námestie v Nových Zámkoch
8
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM