Anton Hrachovský Samospráva

Nové Zámky pripravujú rekonštrukciu kina: Takúto sumu si vyžiada jej realizácia

Novozámockí mestskí poslanci odsúhlasili spolufinancovanie projektu na modernizáciu kina Mier. V tomto roku poputuje na jeho rekonštrukciu 700-tisíc eur. Čo za za uvedenú sumu dostaneme?

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky pripravujú rekonštrukciu kina: Takúto sumu si vyžiada jej realizácia
Foto: Viktória Botošová

Nové Zámky sa chystajú začať rekonštrukciu budovy miestneho kina. V mestskom rozpočte na rok 2017, ktorý odsúhlasili novozámockí poslanci na ostatnom zastupiteľstve, figuruje i položka na rekonštrukciu kina Mier. Pôjde o jeho zateplenie, ktorého cieľom má byť predovšetkým zníženie energetického zaťaženia budovy.

V rámci plánovaných príjmov na projekty totiž ráta mesto s nenávratným finančným príspevkom vo výške 200-tisíc eur. Na celkových nákladoch projektu, ktoré sa odhadujú na 639-tisíc eur, sa bude mesto podieľať sumou 439 463 eur. Budova dostane zateplenie obvodového plášťa, prebehne výmena vonkajších výplní a otvorov. V sume je tiež zarátané energetické posúdenie súčasného a nového stavu budovy kina.

Prerábky kina Mier v nedávnej minulosti

V roku 2015 bola uskutočnená rekonštrukcia kinosály. Tá zahŕňala výmenu 368 sedadiel, výmenu podlahovej krytiny a čiastočnú renováciu núdzového osvetlenia. Celková hodnota zákazky vysúťaženej vo verejnom obstarávaní bola vtedy 69 953 eur bez DPH. Časť vtedajšej rekonštrukcie pokryla aj dotácia z Audiovizuálneho fondu. Následne boli v roku 2016 vymenené vchodové dvere a zádverie v hodnote 17 397 eur vrátane DPH.

Kino s bohatou históriou

História kina v Nových Zámkoch siaha až do doby spred vojnových rokov. V roku 1927 bolo otvorené kino Royal (Mier). Nová budova kina Mier bola odovzdaná do prevádzky v roku 1986. V roku 1999 boli vykonané rekonštrukčné úpravy interiéru, boli prečalúnené kreslá a vymenená podlahová krytina. V roku 2012 sa kino Mier zaradilo medzi prvých 15 digitalizovaných jednosálových kín na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM