Anton Hrachovský Hokej

Nové Zámky pravidlá neporušili: Vedenie I. ligy podľa prezidenta klubu zavádza

V slovenskom hokejovom éteri v posledných dňoch odznievajú dve výhry novozámockej rezervy v play out 1. ligy. Klub do nich totiž nasadil takmer komletný A-tím. Na situáciu sme sa spýtali prezidenta klubu Františka Suchardu.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky pravidlá neporušili: Vedenie I. ligy podľa prezidenta klubu zavádza
21
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Počas februárovej reprezentačnej prestávky sa rozohrali nadstavbové duely 1. hokejovej ligy. V skupine o udržanie sa figuruje aj B-tím MHC Nové Zámky. Za sebou má už dve stretnutia, obe víťazné. V piatok 8. februára zvíťazil na ľade Považskej Bystrice 7:5, v nedeľu si na domácom ľade pripísal výhru 7:2 nad Prešovom. Posledným tímom v 4-člennom play out je Trnava.

Rezerva Nových Zámkov zakončila základnú časť I.ligy na poslednom – 12. mieste, keď si pripísala iba tri body za decembrovú výhru s Trnavou. Šéf ligy Miroslav Lipovský hovorí o znehodnocovaní súťaže zo strany bielo-zelených.

V oboch doterajších (do 12. februára) zápasoch play out nastúpili Novozámčania takmer výlučne s hráčmi A-tímu. Aj keď sa to medzi verejnosťou stretlo s vlnou nevôle, pravdou je, že klub pri štarte hráčov A-tímu v prvých dvoch zápasoch, neporušil žiadne pravidlo súťaže.

Nové Zámky pravidlá neporušili

O svojom pohľade na vec ale aj o ďalších plánoch nám porozprával prezident MHC Mikron Nové Zámky František Sucharda.

Môžete v skratke zhrnúť, v akom prípade je možné posunúť hráčov A-kádra do B-čka, resp. aký je rozdiel medzi B-tímom klubu a farmou? Myslíte, že pravidlá, ktoré umožnili vyššie spomenutú situáciu by mali prejsť revíziou?

„Dobrý deň prajem všetkým. A a B tím je jeden klub, takže vždy sa môžu presúvať hráči medzi uvedenými mužstvami. Jediné obmedzenie je ak hráč, ktorý je na súpiske B-tímu odohrá viacej ako 70% zápasov za A-tím, tak už viacej nemôže nastúpiť za B-tím. Je to čudné pravidlo, ale môj názor je taký, že medzi A a B tímom by nemali byť žiadne obmedzenia, nakoľko je to jeden klub. Farma je dohoda medzi dvoma klubmi a je tu obmedzenie, že hráči na súpiske z tímu vo vyššej súťaži môžu štartovať v počte 5 hráčov za Farmársky tím. Naopak hráči zo súpisky Farmárskeho tímu za, nazvime to A-klub, môžu štartovať neobmedzene. Juniori z A-klubu môžu za Farmárske mužstvo štartovať tiež neobmedzene.“

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

„Ale toto je jasne stanovené v Súťažnom poriadku. Vôbec si nemyslím, že pravidlá sú zle postavené A a B tím majú svoje opodstatnenie, pokiaľ ich je niekto ochotný v klube financovať. Môžu byť situácie, kedy je potrebné aby sa mohli hráči po zranení, poprípade mimo formy rozohrať v B-tíme ale hlavne na výchovu vlastných hráčov. Je tu hystéria lebo náš B-tím naozaj tento rok nemal dobré výsledky ale treba si uvedomiť, že sme nastúpili dlhodobý proces a ten si žiada aj takéto situácie. Treba byť trpezlivý a prinesie nám to úrodu po nejakej dobe v športe je to dlhodobá záležitosť. V súťaži sme mali výber hráčov s najnižším vekovým priemerom.“

Prezident 1. ligy Miroslav Lipovský tvrdí, že zo strany Nových Zámkov ide o znehodnocovanie súťaže. V porovnaní so sezónou 2017/2018 je účinkovanie v 1. lige zo strany klubu výsledkovo slabšie…

"Pán Lipovský by sa mal v prvom rade starať naozaj o to, aby súťaž bola regulárna, aby kluby napredovali. Z našej strany nedošlo k porušeniu žiadnych pravidiel. Verejne zavádza o preložených zápasoch nakoľko ani jeden zápas nebol preložený, takže nevieme, na čom sa zakladá toto jeho vyhlásenie. Robili sa korektúry stretnutí pred vydaním rozlosovania súťaže, čo je niečo úplne iné.

V neposlednom rade si treba uvedomiť, že Tipsportliga je v hierarchii nadradená pred 1.ligou. Mne skôr vadí, že na zasadnutie ZOK 1HL kluby ako Prešov či Humenné vôbec nechodia, majú veľa absencií. Potom sú prijaté uznesenia bez hlasovania týchto klubov. Vadí mi, že hrá v súťaži klub, ktorý má dlžoby z minulej sezóny voči trénerovi, hráčom a dodávateľom, že hrá klub 200 km mimo domovského mesta a čo je podstatné – počas celej sezóny s cudzími hráčmi. V Play-out proti nám nastúpil Prešov s úplne iným tímom ako v základnej časti, ale voči nim sa žiadna odozva nekonala."

„My hráme celú sezónu s našimi hráčmi, vychovávame mladých hráčov, ktorí síce ešte všetci nedozreli na túto súťaž. Práve preto sme sa rozhodli B-tím zachrániť v súťaži. Napredujú všetci, hoci naozaj sa hrá zle v tíme, ktorý toľko prehráva. Bohužiaľ, je to aj o ekonomike a o tom, že sme mali veľa hráčov zranených v A-tíme. Nemohli toľko chodiť rozohrať sa do B-tímu, nakoľko, ak sa niekto uzdravil, už aj bol potrebný v A-tíme, keďže ďalší dvaja sa zranili. Zároveň si kluby 1HL odsúhlasili model súťaže a dohodli sa, že do Play-out idú posledné 4 mužstvá s 0 bodmi. My sme vedeli, že rozhodovať o zotrvaní v súťaži bude iba Play-out ale o tomto vedeli všetci.“

Mladí hráči postupne napredujú

Jadro tímu okolo hráčov ako Hariš, Kucsera, Maroš, Vörös, Židulják, Štefánik ostalo a títo hráči dostali väčší priestor. Ako klub zatiaľ vyhodnocuje ich napredovanie?

„Napredujú všetci, lebo hrajú ťažké zápasy. Okrem spomenutých hráčov je tam aj Adam Kudrna, brat nášho známejšieho odchovanca Andreja. Je to jeden z tých, ktorých si tréneri všimli.“

Môžu sa fanúšikovia Nových Zámkov tešiť na to, že by sa v budúcej sezóne mohli do zostavy A-tímu prebojovať ďalší odchovanci? Ako hodnotíte prístup a napredovanie Sebastiána Slávika?

„Na budúcu sezónu ide do prípravy s A-tímom viac mladých hráčov z B-tímu. Je na nich, ako sa uchytia v najvyššej súťaži. Ak sa uchytí čo i len jeden, budem spokojný. Čo sa týka Sebiho, vyskočil ako raketa, bolo ho vidieť a cítiť na ľade. Potom išiel na mesiac do U20. Vrátil sa nám už iný Sebi, ktorý si miesto v A-tíme musel hľadať. Bohužiaľ, nastal nie iba pokles formy ale aj opakujúce sa choroby. Verím, že budúca sezóna bude pre neho taká, že už bude pevným článkom A-tímu. Ešte si treba uvedomiť, že máme šikovných dorastencov a žiakov, ktorí, keď vyrastú a budú hrať stále hokej, budú mať kde hrať.“

Uvažujete nad vytvorením tímu v kategórii juniorov?

„Na budúcu sezónu neuvažujeme.“

Vo fotogalérii nižšie – hráči Nových Zámkov sa cez víkend zúčastnili autogramiády pre fanúšikov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Autogramiáda hráčov MHC Nové Zámky
21
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM