Samospráva

Nové Zámky pomáhajú sociálne slabším obyvateľom: Poskytnú im materiál na kúrenie

Spoločne pre prírodu – tak znie názov cezhraničného projektu Maďarskej a Slovenskej republiky, ktorý je zameraný na ochranu životného prostredia. V rámci neho v Nových Zámkoch spustili novú výrobnú linku na spracovanie dreveného odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Nové Zámky pomáhajú sociálne slabším obyvateľom: Poskytnú im materiál na kúrenie
Zdroj: Dnes24.sk

V našom meste začali vyrábať brikety a pelety z ekologicky obnoviteľných zdrojov.

Projekt „Spoločne pre prírodu“ realizuje Mesto Nové Zámky v rámci programu cezhraničnej spolupráce spoločne s hlavným programovým partnerom, maďarským mestom Mosonmagyaróvár. Financovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkový rozpočet je zhruba 885.900 eur, podiel Mesta Nové Zámky tvorí 437.700 eur. Hlavným zdrojom financovania je dotácia Európskej únie vo výške 85 percent, štát prispieva desiatimi percentami, zvyšných päť percent je podiel Mesta Nové Zámky.

Mesto obstaralo techniku na spracovanie dreveného odpadu, ako štiepkovací stroj, briketovací lis, peletovaciu linku, píly, nákladné autá, plošinu, vďaka nenávratnému finančnému príspevku z eurofondov.

Vo výrobnej hale nájde prácu šesť ľudí

Projekt bol vyhodnotený ako jediný úspešný svojho druhu. Je dlhodobý, preto 6 ľudí, ktorých vďaka nemu našlo prácu, sa môže tešiť stabilnému zamestnaniu.

Používajú sa tu úplne nové stroje. Nevyužitý odpad, ako sú napríklad konáre, odrezky zo stromov, spracuje nová výrobná linka. Ďalej materiál putuje do sušiacej linky, následne do štiepkovača a do briketovača.

Projekt má pomôcť sociálne slabším

Cieľom projektu je pomôcť sociálne slabším občanom, a tiež ušetriť náklady pri vykurovaní budov, ktoré sú v správe mesta. Mesto bude v prvej fáze zadarmo rozdávať hmotu na kúrenie. Nárok na príspevok vo forme vykurovacích drevných brikiet budú mať bezplatne sociálne znevýhodnení obyvatelia mesta v dôchodkovom veku, ktorí bývajú v rodinných domoch. Sociálnu pomoc získajú tí seniori, ktorých starobný dôchodok je nižší ako priemerný starobný dôchodok.

Novovzniknutú výrobu realizuje príspevková organizácia Mesta Nové Zámky Novovital /bývalý Bytový podnik/. Tá spustila výrobu brikiet a peliet z drevného odpadu začiatkom februára tohto roka.

„Vykurovací materiál vyrába Novovital z obnoviteľných zdrojov získaných formou zberu drevného odpadu v meste či spracovaním náletových drevných porastov. Zozbieraný biologický odpad sa na mieste zoštiepkuje a následne sa prevezie na ďalšie spracovanie do výrobnej haly,“ informoval riaditeľ príspevkovej organizácie Imrich Budinský.

Primátor Nových Zámkov Gejza Pischinger je rád, že tento komplexný projekt úspešne realizuje práve naše mesto s partnerom z Maďarska: „Projekt je zároveň prínosom pre údržbu zelene v meste a tiež prispeje sociálne odkázaným rodinám – formou materiálu na kúrenie zadarmo.“

Sara

brikety a pelety-nz
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM