Anton Hrachovský Samospráva

Nové pravidlá pre dotácie v Zámkoch: Poslanci sa konečne dohodli na kľúči rozdeľovania

Dôvody častých sporov medzi poslancami by mohli pominúť. Zástupcovia ľudu prijali čiastočne nové pravidlá na rozdeľovanie mestských dotácií.

Ilustračný obrázok k článku Nové pravidlá pre dotácie v Zámkoch: Poslanci sa konečne dohodli na kľúči rozdeľovania
Foto: Anton Hrachovský

Pre rozdeľovanie mestských dotácií prijali poslanci Nových Zámkov na septembrovom zastupiteľstve nové všeobecné záväzné nariadenie (VZN). Stalo sa tak po dlhých peripetiách a pravidelnom vzplanutí vášní pri prerozdeľovaní mestských účelových dotácií.

Doteraz posledná verzia VZN o dotáciách (Všeobecne záväzné nariadenie o poskytovaní dotácií právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom z rozpočtu mesta) bola platná od roku 2017. V posledných rokoch bol práve spôsob rozdeľovania dotácií častým dôvodom sporov v zastupiteľstve. V septembri 2019 poslanci schválili nový návrh pravidiel, do ktorého boli zapracované pripomienky niektorých z nich.

Celková suma sa stanoví každý rok

Základným údajom je čiastka, ktorá bude každý rok prerozdelená medzi žiadateľov dotácií. Práve v tomto smere sa veľa diskutovalo o tom, ako zadefinovať čiastku, ktorá každoročne poputuje na dotácie z mestského rozpočtu. Návrh, ktorý odobrila aj komisia športu, znel na 4% z príjmov z daní obyvateľov za predminulý rok.

Poslanci Borbély resp. Straňovský navrhli neimplementovať tento vopred stanovený percentuálny pomer prostriedkov. Ich pripomienka bola schválená. Poslanci tak budú každý rok rozhodovať o výške celkovej sumy dotácií, ktoré žiadateľom poputujú. Tak ako doteraz.

Podľa poslanca Ivana Katonu bolo stanovenie percentuálneho podielu, z ktorého bude celková suma odvíjať, kľúčovým. „Myslím, že stanovené 4% sú jednoznačne odôvodnené a v budúcnosti budú odzrkadľovať výkonnosť a finančnú schopnosť mesta,“ vyslovil sa poslanec Ivan Katona.

Celková suma mestských dotácií bude prerozdelená do jednotlivých oblastí nasledovne: Do športu poputuje 68 %, kultúra si odkrojí 20 %, školstvu patrí 6,5 %, na sociálnu oblasť pôjdu 3 %, na cirkev 1,5 % a rezerva na dotačné výnimky bude 1 %.

Kritériá a transparentný účet

Novinkou sú nanovo stanovené kritériá pri hodnotení uchádzačov o dotácie. V prípade športu sa od zvyšných oblastí mierne líšia. Jednotlivé kritériá sú obodované, majú svoju váhu a hodnotí sa v rámci nich viacero ukazovateľov ako napríklad členská základňa, pomer mládežníkov a dospelých, organizácia podujatí, súťažná úroveň, počet trénerov či popularita a návštevnosť.

Vo VZN je tiež definované, za akých podmienok môže resp. nemôže byť dotácia poskytnutá. Drobné dotácie do výšky 165 eur schvaľuje primátor. Novou podmienkou je využívanie transparentného účtu v prípade, že ide o dotáciu 3300 eur alebo vyššiu. Žiadatelia sa budú môcť uchádzať o mestské prostriedky len raz ročne. Pre výnimočné prípady je prichystaná 1%-ná rezerva.

Kompletné znenie nového VZN o udeľovaní dotácií aj s kritériami prerozdeľovania si môžete pozrieť na webe mesta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM