Lucia Lauková Rôzne Správy

Nitriansky kraj chce modernizovať dopravu: Sumu cez 400-tisíc eur investuje EÚ

Nitrianska samospráva chce vytvoriť strategický dokument, ktorý bude viesť k modernizácii dopravy na území kraja. Projekt bude vo väčšej miere spolufinancovať Európska únia.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky kraj chce modernizovať dopravu: Sumu cez 400-tisíc eur investuje EÚ
Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlení zdroje potrebné na vytvorenie strategického dokumentu, ktorý bude v budúcnosti určovať ďalší rozvoj dopravy na jeho území. Vypracovanie Regionálneho plánu udržateľnej mobility podporí Európska únia (EÚ) sumou 408 000 eur, kraj sa na jeho tvorbe bude podieľať spolufinancovaním v hodnote 24 000 eur.

Dopravná koncepcia

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušan Guťana bude dokument slúžiť aj ako dopravná koncepcia kraja, ktorá určí prepojenia vo verejnej osobnej doprave tak, aby bola plne funkčná. Zároveň určí opatrenia, ktoré majú zabezpečiť bezpečnosť a modernizáciu prepravy na území celého nitrianskeho regiónu. „Vypracovanie tohto dokumentu je tiež nevyhnutné k čerpaniu financií na investičné projekty, ktoré by sme chceli realizovať s pomocou fondov EÚ,“ pripomenul Guťan.

Rozvoj prepravy

Súčasťou Regionálneho plánu udržateľnej mobility budú nové a aktualizované strategické dokumenty, územnoplánovacie podklady i analýzy, vďaka ktorým bude môcť kraj rozvíjať ekologickejšiu, bezpečnejšiu a efektívnejšiu dopravu. Zároveň bude môcť plánovať aj rozvoj cyklistickej a pešej prepravy ľudí v regióne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM