Viktória Botošová Rôzne

Nezvyčajná záchrana sokolov v našom regióne: Dobrovoľníci našli takýto spôsob!

Celý príbeh pripomína krtka, ktorý chcel mať nové ľanové nohavice. Dobrovoľníci najprv pomôžu niekomu inému, a ten zas sokolovi. Pozrite, ako to funguje.

Ilustračný obrázok k článku Nezvyčajná záchrana sokolov v našom regióne: Dobrovoľníci našli takýto spôsob!
Zdroj: TASR

S cieľom prispieť k záchrane populácie vzácneho sokola červenonohého začali včera dobrovoľníci pomáhať havranom v ich kolónii v Tvrdošovciach neďaleko Nových Zámkov. Ako vysvetľujú členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, práve pomoc hniezdiacim havranom môže pomôcť zachrániť sokola červenonohého, ktorý je dnes kriticky ohrozený vyhynutím.

Havraní stavitelia

V roku 2014 boli na Slovensku pozorované iba štyri páry, z ktorých zahniezdili napokon iba tri. Podľa slov Romana Slobodníka, ktorý je na Slovensku odborným koordinátorom pre medzinárodný projekt na ochranu ohrozeného sokola, majú havrany v celom procese nezastupiteľnú ú­lohu.

„Stavajú hniezda sokolom, ktoré si ich samé postaviť nedokážu. Sokoly obsadia hniezda po tom, čo havrany vyhniezdia. Ak chceme do krajiny vrátiť sokola červenonohého, musíme do nej vrátiť aj havranie kolónie, ktoré pomaly miznú,“ hovorí Slobodník.

Potrebné havranie kolónie

Havranie kolónie majú pre sokolov nezastupiteľný význam. Potvrdzujú to aj údaje z Maďarska, kde je populácia omnoho väčšia. „Vieme, že ak havrany nemajú dostatok materiálu, postavia menej hniezd, alebo sú hniezda menej kvalitné. Od miestnych farmárov, vinohradníkov a ovocinárov sme získali dostatok odrezkov z rôznych druhov drevín. Tie sa postrihali do takých rozmerov, aby ich havrany vládali odniesť. Máme viac ako dva vozíky konárikov, dúfame, že tento rok havrany prekonajú minuloročný rekord 203 hniezd. Pozorovali sme tu asi sedemsto havranov, staviteľov je teda dosť,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Podľa Slobodníka skúsenosti zo zahraničia dokázali, že dostatok materiálu naozaj znamená viac hniezdiacich vtákov. „My túto metódu využívame už tretí rok a je účinná,“ dodáva Slobodník, ktorý je presvedčený, že dostatok havraních hniezd napokon do Tvrdošoviec opäť priláka aj vzácne sokoly.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM