Viktória Botošová Kultúra

Nevšedné a originálne techniky: Talentované zámocké deti budú vystavovať v Aquariu!

Zaujímavá a nevšedná. Taká bude výstava talentovaných detí v Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné a originálne techniky: Talentované zámocké deti budú vystavovať v Aquariu!
Foto: Viktória Botošová

Pokiaľ ste nadšenci nevšedného umenia, tak dnešnú výstavu by ste si nemali nechať ujsť. „Ide o zaujímavú a nevšednú tvorbu detí 8 do 12 rokov, ktoré maľovali na sklo,“ konštatuje kurátorka výstavy Mária Malperová. Natália Blaškovičová deti súkromne učí. „Sú to začiatočníci, ale sú to talentované a výtvarne veľmi tvorivé deti. Natália ich učí techniku maľby, prácu s kontúrou a hru s farbou,“ hovorí kurátorka výstavy.

Svoju šikovnosť chcú predviesť na výstave

Keďže sa deťom darí, pochváliť sa chcú na výstave. „Darí sa im. Každý vystavuje dva obrazy. Maľba na sklo je veľmi náročná na zvládnutie techniky. Deti sa hrajú so špongiou namočenou vo farbe a tak tvoria svoje obrazy,“ vysvetľuje Mária Malperová.

„Nápad vznikol z toho, že tieto deti poznám a mala som už potrebu trošku sa začať venovať aj deťom, nie len dospelým. Začínala som ako pedagóg na školách, ale po materskej som už nenastúpila do školstva a zostala som doma ako výtvarník,“ povedala Natália Blaškovičová, ktorá deti súkromne učí a vedie kurzy aj pre dospelých, kde sa maľuje na sklo, hodváb, batik a tričká.

Boli sme zvedaví aj na náročnosť výroby obrazov. „Naučiť sa to rozhodne dá. Ak je dobrý pedagóg, tak z nich vytiahne všetko,“ hovorí Natália. Kvôli náročnosti prebieha práca na týchto dielach v menšom počte detí. „Viac ako s troma naraz nerobím, ale väčšinou s nimi pracujem po jednom. Deti sú ako špongia, krásne sajú všetko,“ hovorí výtvarníčka a ako dodáva, ak deti zaujme, majú pocit, že to čo robia, má aj význam.

Výstava bola pre malých umelcov motiváciou. „Výstava bola super motivácia. Stekal im pot po tváričke, keď museli toľko kontúr natiahnuť na veľké sklo,“ vysvetľuje Natália.

Každý vystaví svoje dve diela

Šesť detí predstaví na výstave svoje výtvory. „Deti majú po dva obrazy na veľké sklá,“ informuje Natália o počet diel. Rodičia si materiál nekupujú, ale deti dostávajú všetko na hodinách. „Robíme rôzne veci. Preskakujeme z hodvábu na textil a sklo, a počas schnutia farieb a kontúr, modelujeme s fimom,“ hovorí Natália o tom, ako prebieha výučba a ako dodáva, prestávku si spravia len na mandaríku, citrónovú vodičku, nutelku, či jablčko.

„Deti si maximálne užívam, lebo vek do 13 rokov je ešte taký, keď sú ochotné robiť a nemusia sa túlať, alebo sedieť iba pri počítači,“ povedala. Svoju prácu si veľmi užíva. „Veľmi si užívam ich smiech a rada sa s nimi rozprávam, lebo sú to úžasní malinkí ľudkovia, ešte čistučkí, nepopísaní a plní elánu niečo aj vytvoriť,“ dodala Natália so slovami, že konkurencie sa rozhodne nebojí, lebo život je práve o vyučení nových ľudí.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 12. januára 2015 a potrvá do 25.januára 2015. Začiatok je plánovaný na 17:00 hod. na prízemí OC Aquaria Nové Zámky.

Foto: Archív Natália Blaškovičová

Nevšedná výstava
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM