Anton Hrachovský Samospráva

Nepodarený experiment v Nových Zámkoch: Boj proti hmyzu stál život viacero vtákov

Už dva mesiace prebieha v meste dezinsekcia. Jej obeťou sa stali okrem hmyzu aj iné zvieratá.

Ilustračný obrázok k článku Nepodarený experiment v Nových Zámkoch: Boj proti hmyzu stál život viacero vtákov
Zdroj: TASR

V priebehu mája sa vo viacerých lokalitách mesta objavili lepiace pásky na kmeňoch stromov pagaštanu. Ide o výsledok práce firmy, ktorá má na starosti dezinsekciu verejných priestranstiev.

Nevhodný boj proti škodcom

„Firma, ktorú si mesto vysúťažilo na dezinsekčné práce a postreky proti burinám, urobila preventívne opatrenie proti rozmnožovaniu ploskáčika pagaštanového. Jeho larvy poškodzujú listy pagaštanov až natoľko, že už v lete opadnú. V čase jarnej invázie húseníc preto na kmene približne sedemdesiatich pagaštanov v meste inštalovali lepiace pásky. Sú nechemickým a ekologicky šetrným spôsobom mechanického zneškodňovania húseníc, ktoré migrujú do korún stromov,“ znie stanovisko Mesta Nové Zámky.

Nalepený hmyz a húsenice nalákal aj vtáky, ktoré sa nachytali na lepiace pásky sa stromoch. Viacero z vtákov uhynulo, iné zachránili obyvatelia.

Tento pokus boja s hmyzom sa tak stretol s nepochopením občanov, ktorí začali lepiace pásky zo stromov strhávať. Radnica preto vyzvala firmu odstrániť lepiace pásky zo všetkých kmeňov pagaštanov v meste.

„Dúfam, že takéto pokusy už nikdy viac v našom meste nezažijem. Chcem sa poďakovať všetkým uvedomelým Novozámčanom, ktorí pomohli zachyteným zvieratám a lepiace fólie postrhávali,“ vyjadril sa na sociálnej sieti poslanec Michal Prešinský, ktorý sa na situáciu dopytoval na radnici.

Ide to aj bez postreku a pásky

Mestský úrad tak prehlásil, že so škodcami bude musieť v prípade ich rozmnoženia bojovať chemickými postrekmi. Radnica v Nových Zámkoch sa odvolávala na fakt, že podobný spôsob bol použitý aj v Nitre či Bratislave.

S ploskáčikom pagaštanovým bojujú napríklad aj v Trnave. V roku 2018 pristúpili k jeho eliminácii zberom spadnutého lístia či feromónovými pascami.

Mimochodom, Trnava sa ako prvá na Slovensku zaviazala úplne vylúčiť pesticídy. Spravila tak v siedmich zónach mesta s najväčšími plochami zelene.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM