Andrea Ballayová Krimi

Neobjektívna reportáž televízie JOJ

„Na polícii sa pos... Údajne ho bili a týrali“.

V pondelok 7. marca 2011 odvysielala televízia JOJ vo večernom spravodajstve Krimi novín reportáž s názvom „Na polícii sa pos… Údajne ho bili a týrali“. Nakoľko informácie, ktoré odzneli v tejto reportáži neboli objektívne a pravdivé, Krajské riaditeľstvo PZ v Nitre vydáva k uvedenému tlačovú správu. V sobotu 5.3. 2011 v čase o 03.50 hod. bola Operačným strediskom polície v Nových Zámkoch vyslaná hliadka k prevereniu podozrenia páchania trestnej činnosti. Policajti boli na stanovište taxislužby na ul. Ľ. Štúra vyslaní na základe prijatého oznámenia od zamestnanca, ktorý do telefónu uviedol, že sa tam nachádza osoba, ktorá ponúka na predaj dve autorádia a mobilný telefón.
Nie, ako bolo uvedené v reportáži, že policajti prichytili muža pri krádeži. Hliadka po príchode na miesto zistila, že uvedené autorádia a mobilný telefón pochádzajú z krádeži, ktoré boli nahlásené na polícii. Nakoľko muž nevedel, dôveryhodne preukázať svoju totožnosť a pôvod vecí, bol oboznámený s tým, že bude predvedený na Obvodné oddelenie PZ v Nových Zámkoch, za účelom zistenia totožnosti. Vyčíňaniu muža, ktorý častoval policajtov rôznymi vulgárnymi nadávkami a strkaniu do nich sa prizeralo aj niekoľko svedkov. Keďže počas predvádzania kládol muž aktívny odpor a policajtov neustále napádal, bol vyzvaný, aby od svojho konania upustil. Nakoľko bol predvádzaný aj naďalej agresívny, boli voči nemu v zmysle zákona použité donucovacie prostriedky.
Na Obvodnom oddelení PZ, kde bol podozrivý predvedený, bolo zistené, že ide o 30 ročného Rudolfa z Nových Zámkov. Počas osobnej prehliadky bol u neho nájdený občiansky preukaz. Následnou lustráciou policajti zistili, že tento muž nie je v páchaní trestnej činnosti žiadnym nováčikom. Jedno z autorádií, ktoré mal u seba, ukradol z OMV Nissan Almera v Nových Zámkoch na Novomestskej ulici. Na aute rozbil okno na zadných dverách, poškodil palubnú dosku, ukradol autorádio s CD prehrávačom a z kufra dve desať litrové bandasky s naftou. V ten istý deň sa vlámal aj do vozidla Opel Astra, ktoré mal majiteľ zaparkované vo dvore svojho rodinného domu. O tom, že drzosť a vynaliezavosť tohto zlodeja je bezkonkurenčná svedčí aj ďalšia krádež. Okolo pol štvrtej nad ránom kradol aj v novozámockej nemocnici. Na okne toalety roztrhol sieťku proti hmyzu a vošiel na oddelenie dlhodobo chorých. Tu z jednej z izieb ukradol 53 ročnému pacientovi mobilný telefón s nabíjačkou.
Všetky tieto skutočnosti vyšli najavo počas výsluchu. Po celý čas bol 30 ročný muž na policajtov agresívny, vulgárny a niekoľkokrát sa pokúsil o útek z policajného oddelenia. Policajti konali v zmysle zákona a zo strany polície nedošlo k žiadnemu protiprávnemu konaniu. Nie, ako odznelo v reportáži, že boli oveľa tvrdší, ako im to dovoľuje zákon. Polícia má k dispozícii aj lekársku správu, ktorá je v rozpore s tým, čo odznelo v televízii. Tu by bola na mieste otázka, či túto správu ukázal údajný poškodený aj redaktorovi TV JOJ. 14 krát súdne trestaný 30 ročný Rudolf z Nových Zámkov bol obvinený z prečinu krádeže vlámaním.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre trvá na tom, že reportáž bola neobjektívna, keďže redaktor nedal priestor na vyjadrenie aj dotknutým stranám. V budúcnosti, by možno stálo za zváženie spýtať sa na názor aj poškodených, ktorým tento muž spôsobil škodu, alebo svedkov, ktorí videli aj zásah policajtov. Policajti sa počas služby často krát stretávajú, s rôznymi kurióznymi situáciami, pri ktorých musia čeliť aj útokom, či už sa jedná o fyzické napadnutie alebo slovné. Každú takúto situáciu však riešia v zmysle zákona. Zásah policajtov bol vyhodnotený aj ich nadriadeným, ktorý nezistil žiadne porušenie zákona.

Policajtov príjemne prekvapil ďakovný list, ktorý dostali od spokojného občana za rýchle dopadnutie páchateľa krádeže a rýchle navrátenie mobilného telefónu. Za zmienku stojí aj to, že novozámockí policajti v priebehu niekoľkých hodín zistili páchateľa týchto krádeží.
Táto skutočnosť však nebola v Krimi novinách ani raz spomenutá

foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM