Anton Hrachovský Kultúra

Neobídu ani okres Nové Zámky: Fašiangové veselice prebudia v ľuďoch tradície

Fašiangy boli, hlavne v minulosti, obdobím bohatým na kalorické jedlá. Túto tradíciu si opäť pripomenú aj vo viacerých obciach nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Neobídu ani okres Nové Zámky: Fašiangové veselice prebudia v ľuďoch tradície
12
Galéria

Výraz fašiang pochádza z nemeckého slova vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Toto slovo symbolizovalo nastávajúci 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa v minulosti bral veľmi vážne.

V najbližších týždňoch sa budú fašiangy sláviť okrem Nových Zámkov a Šurian aj v niekoľkých obciach nášho okresu.

Nové Zámky

Mestská organizácia Novovital prichystala v roku 2020 v spolupráci s OZ Educo „Novozámocké fašiangy 2020“. Uskutočnia sa v utorok 25. februára od 9:00 v Športovej hale Milénium. V ten istý deň je na programe fašiangový sprievod na Hlavnom námestí (15:00–17:00).

Šurany

V ten istý deň ako v Nových Zámkoch sa bude veseliť aj v susedných Šuranoch. V utorok 25. februára, od 17:00, bude miestom konania spoločenská hala. Okrem zábavy je pripravené aj tradičné pochovávanie basy.

Lipová

Obec Lipová pripravila zábavu predovšetkým pre najmenších. V nedeľu 9. februára sa bude konať detská fašiangová párty s ujom Ľubom. Karnevalové masky sú vítané a vstup na podujatie je zadarmo.

Dvory nad Žitavou

Dvorčanov čaká už onedlho fašiangové posedenie. V kultúrnom dome ho na stredu 12. februára pripravila obec v spolupráci s členmi Slovenského Červeného kríža. O 15:00 budú pre návštevníkov prichystané tradičné fašiangové šišky s občerstvením.

Maňa

V Mani si prídu na svoje hlavne seniori. Na 16. februára od 15:00 je prichystané ich stretnutie v dome kultúry pri hudbe a speve Gizky Oňovej a tradičnom fašiangovom pohostení.

Semerovo

Koncom februára si tieto tradície užijú aj Semerovčania. Čakajú ich totiž Fašiangové slávnosti 2020 spojené s tradičnou zabíjačkou. Navyše, miestny súbor Semerovčan bude oslavovať 25 rokov. Slávnosť sa bude konať 22. februára v kultúrnom dome. Zabíjačka s výrobou obľúbených pochútiek je na programe od 10:00. V dedine sa bude konať tiež fašiangový sprievod v maskách. Pridať sa k nemu môžu aj občania. Od 16:30 začne hlavný program v dome kultúry. Občerstvením budú šišky a zabíjačkové špeciality.

Belá

Fašiangový sprievod sa 22. februára ukáže aj v obci Belá. Počas dňa sa budú v kultúrnom dome podávať zabíjačkové špeciality. O zábavu sa bude starať DJ Buček a pripravená je aj tombola. Na večer (20:00) je v kulturáku naplánovaná fašiangová zábava.

Bánov

V Bánove sa chystá ľudovo-fašiangový sprievod. Na 22. februára o 15:00 ho prichystali, rovnako ako tradičné šišky, pani učiteľky miestnej základnej školy s materskou školou. Zraz je o 14:30 pred budovou školy. O zábavu sa bude starať aj klaun Adyno.

Komjatice

„Komjatické fašiangy 2020“ sa budú sláviť 22. februára. Začnú o 15:00 kultúrnym programom na námestí, kde sa budú podávať zabíjačkové špeciality. Od 18:00 sa bude konať fašiangová zábava, ktorej súčasťou budú koncerty skupín Kortina a Klimentovci.

Jatov

Fašiangovú veselicu si užijú aj v neďalekom Jatove. V sobotu 22. februára je na programe kultúrny program so súborom Jatovčanka (18:00), nasledovať bude tanečná zábava (od 20:00) v kultúrnom dome.

Vo fotogalérii: Fašiangová zábava v rôznych kútoch Slovenska.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fašiangová zábava v rôznych kútoch Slovenska
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM