Anton Hrachovský Správy

Nemocnica v Zámkoch s novým CT: Výhodou je aj skrátenie čakacej doby, FOTO+VIDEO

Pacientov v Nových Zámkoch vyšetrí nový, moderný CT prístroj. Za prítomnosti ministerky zdravotníctva ho slávnostne uviedli do prevádzky.

Zdroj: Dnes24.sk

Pacientov v Nových Zámkoch vyšetrí modernejší CT prístroj. Do ostrej prevádzky bol slávnostne uvedený v utorok 5. februára 2019 za prítomnosti ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej.

Nové CT po 16 rokoch

Kvôli transportu nového 3,5-tonového prístroja na rádiologické oddelenie bolo nutné robiť stavebné úpravy a z časti vybúrať stenu. CT prístroj dostala novozámocká fakultná nemocnica už začiatkom roka 2018, takmer rok však trvalo jeho spustenie do prevádzky. Cena nového CT je 1,2 milióna eur bez DPH a je v nej aj päťročný servis. Nákup sa realizoval dvojkolovo cez elektronickú aukciu a postaralo sa oň ministerstvo zdravotníctva.

„Centrálne obstarávanie cez elektronické aukcie prinieslo jednoznačné výsledky. Okrem výrazného šetrenia financií zlepšujeme aj kvalitu zdravotnej starostlivosti,“ vyjadrila sa Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva.

„Veľkým benefitom pre novozámockú nemocnicu a pre jej pacientov je to, že je to veľmi kvalitný stroj štvrtej kategórie, ktorý má v porovnaní so starým prístrojom rozšírené spektrum výkonov, ktoré môže robiť. Jeho rýchlosť je oveľa vyššia ako toho starého, takže verím, že sa skrátia čakacie doby na vyšetrenia. Lekári budú pracovať s výkonným prístrojom, vďaka ktorému budú vedieť diagnostikovať ochorenia v rannom štádiu, čo pacientom výrazne pomôže,“ skonštatovala Kalavská.

Oproti predchádzajúcemu modelu má ten nový viacero výhod. „Predchádzajúci model GE Light speed je 16-ročný CT prístroj, u ktorého prebehol v roku 2011 upgrade,“ povedal o doterajšom prístroji primár Rádiologického oddelenia FNsP v Nových Zámkoch Tibor Firický.

Nový CT prístroj s pomenovaním Philips Briliance má podľa Tibora Firického 2×128 detektorov (256 detektorov), čo znamená že na jednu otáčku lampy dokáže urobiť 256 vrstiev vyšetreného orgánu.

„Rádovo ide o zlomky sekúnd. Pre našich pacientov je to obrovský benefit,“ vyjadril sa Firický.

Skráti sa čakacia doba

Vďaka vyššej kvalite rekonštruovaného obrazu sa v porovnaní so starším prístrojom výrazne znižuje radiačná záťaž pacientov. „Očakávame výrazné zlepšenie kvality a rýchlosti vyšetrení, najmä u kriticky chorých pacientov. Nepochybne sa nám podarí docieliť zvýšenie počtu vyšetrení a skrátenie čakacej doby na CT vyšetrenie u niektorých ochorení,“ povedala ekonomická riaditeľka FNsP v Nových Zámkoch Ľubica Bartošová.

„Za minulý rok sme vyšetrili vyše 8700 pacientov, takže ten priemer je 30 až 40 vyšetrení denne, niekedy aj 50,“ vyjadril sa primár rádiologického oddelenia Tibor Firický.

Čakacia doba na CT vyšetrenie závisí aj od rozhodnutia lekára. Ak lekár uzná, že ide o akútne vyšetrenie, ide sa cez hospitalizáciu pacienta. Vtedy je čakacia doba zhruba do jedného týždňa. V ostatných prípadoch, okrem onkologických pacientov, je to maximálne do dvoch-troch týždňov. S týmto novým prístrojom sa tie doby ešte o niečo skrátia. Zatiaľ nemáme veľký súbor vyšetrených pacientov, takže v najbližšej dobe uvidíme, ako to pôjde. Ale malo by to ísť určite rýchlejšie, takže sa čakacie doby skrátia možno o jeden-dva dni," prezradil primár rádiologického oddelenia Tibor Firický.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Pacientov v Nových Zámkoch vyšetrí moderný CT prístroj
17
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM