Peter Handzuš Hokej

Nemecký pohár pre Slovensko

Slovenskí hokejoví reprezentanti uspeli aj v záverečnom vystúpení na 22. ročníku Nemeckého pohára a Švajčiarsko zdolali 2:1 Po zápase kapitán Dominik Graňák prevzal v mníchovskej Olympijskej hale trofej celkových víťazov turnaja.

Slovensku sa to pri trinástej účasti podarilo po tretí raz. Predtým uspel v roku 2006 v Hannoveri výber Júliusa Šuplera , prvýkrát ešte v roku 1997 vo Füssene a Mníchove mužstvo pod vedením Jána Šterbáka. Teraz do tretice v Mníchove to však bol najimpozantnejší triumf, bez straty bodu a so skóre 10:4.

V treťom zápase v mníchovskej Olympijskej hale dostal v bránke po sobotňajšej pauze opäť príležitosť Peter Hamerlík, ktorý v piatok proti USA vychytal výsledok 2:0. Slovenská obrana hrala na sedem mužov bez zraneného Richarda Stehlíka. V útoku na zápasovej súpiske chýbal René Školiak, jeho klubový spoluhráč zo Skalice Patrik Lušňák ako trinásty útočník do hry nezasiahol. V úplne improvizovanej zostave hrali Švajčiari, kde popri šestici zadákov alternovali na modrej viacerí zo 14 útočníkov.

Turnaj zakončil podvečerný zápas Nemecko – USA, ktorý rozhodoval už iba o ďalších umiestneniach.

SR – Švajčiarsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Góly: 44. Hossa (Mikúš), 50. L. Hudáček (Hovorka, Miklík) – 12. Pestoni (Chiesa). Rozhodcovia: Bauer, Jablukov – Hurtik, Iwert (všetci Nem.), vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 1300 divákov.

SR: Hamerlík – Graňák, Sersen, Starosta, Baranka, Kudroč, Mihálik, Mikuš – Bartovič, Kukumberg, Bakoš – Tybor, Mikúš, Hossa – Miklík, Bližňák, Haščák – Dej, Hovorka, L. Hudáček.

Švajčiarsko: Manzato (15. Berra) – Grossmann, Ramholt, Wellinger, Chiesa, Loeffel, von Gunten – Berger, Walker, Brunner – Pestoni, Monnet, Bodenmann – Plüss, Bykov, Sprunger – Rubin, Trachsler, Wieser – Schnyder, Suri.

Úvodná desať minútovka Slovákom nevyšla, pôsobili v nej mdlo, Švajčiari tiež nič svetoborné nepredviedli, ale boli nebezpečnejší. V 11. minúte Hamerlík dvakrát parádne zasiahol a o minútu po ďalšej komplikovanej rozohrávke a chybe Sersena z pravej strany umiestnenou strelou otvoril skóre Pestoni. Helvéti naďalej iskrili, mali k dobru presilovku a v nej dvakrát v ofenzívnej eufórii ponúkli góly súperovi. Hovorka i Bartovič svoje sóla vo finále riešili mimo optima a druhý menovaný si to zopakoval aj v ďalšom oslabení, keď išiel v nájazde sám dokonca s Kukumbergom. Medzitým však Hamerlíka vetrali Švajčiari, ktorým jasne patrila prvá tretina.

V druhom dejstve začali Slováci živšie, ale opäť sa museli spoliehať na brankára, ktorý eliminoval nájazd Sprungera. Súper čoraz viac hrýzol v kontrách, Hamerlík bol však pozorný, jeho tím si začal viac veriť a hru totálne ovládol. Vyrovnanie mal na čepeli Haščák, ktorý po prihrávke Bližňáka mieril dobre, ale trafil hokejku padajúceho Berru.

V tretej časti Slováci pokračovali v nápore, výborne korčuľovali, zrýchlili kombináciu a po dvoch vtipných akciách Mikúša a Hovorku obrátili stav pohotoví strelci z prvej, Hossa a Libor Hudáček. Medzitým vo svojej tretej tutovej šanci neuspel Bartovič. Keďže Švajčiari sa nemienili podvoliť narastajúcemu slovenskému diktátu, až do konca zápasu to bol veľmi zaujímavý hokej. Hamerlík svoj tím ešte trikrát podržal, keďže jeho spoluhráči sa nevyhli zaváhaniam pri pressingu protivníka. Víťaz turnaja mal aj šťastie pri záverečnej power play Švajčiarov.

Dominik Graňák, kapitán SR: „Prišli sem mladí chalani a aj niektorí starší prišli prvýkrát. Je to úžasný úspech. My sme sa z neho už tešili včera a možno to bola chyba v prvej tretine, že sme k tomu nepristúpili ako k tým predchádzajúcim dvom. Našťastie sme sa potom prebrali a už to bolo opäť dobré.“

Mário Bližňák, útočník SR: „Je to super. Pred turnajom nám málokto veril, že by sme mohli uspieť, ale vytvorila sa super partia. Bolo to dobre poskladané a brankári nás tiež veľmi dobre podržali. mali sme aj dosť šťastia a tak to celé klapalo.“

Tabuľka turnaja pred záverečným zápasom:
1. SLOVENSKO 3 3 0 0 0 10:4 9
2. Nemecko 2 1 0 0 1 7:8 3
3. Švajčiarsko 3 0 1 0 2 6:8 2
4. USA 2 0 0 1 1 2:5 1

Text + Foto: TASR

nem_pohar
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM