Viktória Botošová Rôzne

Nechajte sa inšpirovať novozámockými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Či je teplo, či je zima, na prechádzku s deťmi chodia všetci rodičia. Ak hľadáte miesta, kde si s vašimi ratolesťami oddýchnete, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest, kde trávia novozámocké rodinky voľné chvíle. Nechajte sa inšpirovať aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa inšpirovať novozámockými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste
Zdroj: TASR

Hrádza plná kočíkov

Hrejivé lúče slniečka si ešte stále užíva viacero Novozámčanov na našej hrádza pri rieke Nitra. Ponúka totižto pobyt v prírode, športové využitie, ale aj možnosť prechádzok, ktoré lákajú aj novozámocké mamičky. „Na prechádzky chodím najradšej na hrádzu a to hlavne kvôli kľudu, kde sa aj malému lepšie spinká,“ hovorí mamička Eli, ktorá si ešte užíva jesenné slniečko a čerstvý vzduch.

Svojou malú dcérkou chodí rada kočíkovať na hrádzu aj Janka. „S malou chodím na prechádzky do mesta a na hrádzu, tiež kvôli kľudu.“ Mamičky s kočíkmi, ale aj s deťmi obľubujú toto prostredie. „Hrádza, ponúka možnosti na šport a zábavu pre deti, ktoré sa tu môžu vyblázniť, vybehať a pritom sa nemusíme báť, či nevybehnú na cestu,“ hovorí Katka.

Do mesta i na kávu

Námestie v našom meste láka všetky generácie. Posedenie na lavičkách pri fontáne môže byť príjemným oddychom. Keď sa vám, či poprípade vaším malým ratolestiam nebude chcieť oddychovať pasívne, môžete si dať peknú prechádzku po pešej zóne. „Niekedy zbehnem aj na prechádzky do mesta, či na kávu. Do mesta chodím hlavne, keď sa dohodneme s kamoškami, že ideme niečo vybaviť, alebo nakúpiť. Keďže sú všade schody tak jedna čaká s kočíkom vonku, kým si druhá niečo nakúpi a naopak. Takto si pomáhame,“ pokračovala Eli.

Novozámčanka Barborka momentálne býva so svojim synčekom Damiánkom v Tvrdošovciach, no na Zámky nedajú dopustiť. „Keď sme v Zámkoch, tak sa chodíme poprechádzať a popozerať na námestie a všeobecne uličky popozerať výklady, poprípade nakúpiť , alebo sadnúť si na bagetu, či na kávu na pešiu zónu. Tam chodím hlavne kvôli obsluhe, lebo baby sú dobíjačky energie,“ hovorí Barbie a ako dodáva, v Tvrdošovciach si dá buď kolečká po dedine, alebo skočí na kofolu. „My ďaleko ešte nechodíme, nakoľko má malá iba mesiac, takže iba pri Starbec a späť,“ hovorí mamička Simona zatiaľ o kratších prechádzkach ulicami nášho mesta s malinkou Deborah.

Detské ihriská

Detské ihriská sú najnavštevovanejším miestom, kde rodičia s deťmi pravidelne zavítajú. V našom meste sa nachádzajú na viacerých miestach. „Osobne si myslím že v Nových Zámkoch žiaľ nie je veľa miest na hranie s deťmi, teda okrem ihrísk, ktoré sú na niektorých sídliskách, ale aj tie nie sú príkladom čistoty. Mám na mysli špaky od cigariet, sklo a smeti," posťažovala sa sprvu Ivetka.

„My osobne hrávať sa chodíme na ihrisko za Starbec, nakoľko naokolo iné nie je, alebo je v dezolátnom stave. Tiež sa chodíme prechádzať okolo činžiakov, alebo do mesta. Najviac sa však navštevujeme s kamarátkami a tak sa nám detičky pohrajú spolu. V lete zas využívame vlastné ihrisko na dome u rodičov, ktoré viem, že je čisté, bez špakov a iných neželaných špín,„ pokračuje ďalej. Určite sa však nájdu aj mnohé iné ihriská v meste, kde môže byť príjemne. „Ako dieťa si pamätám, že na každom sídlisku bolo betónové ihrisko, hojdačka, preliezka, aj pieskovisko a všetci sme boli nadšení. Toto mne osobne veľmi chýba, že by som vypustila dcérku za činžiak a videla ju z okna ako sa tam hrá, no a to už bohužiaľ nie je,“ zaspomínala trošku Iveta.

Detské centrá

Aj takto sa dá tráviť s deťmi voľný čas. U mamičiek s deťmi sú veľmi obľúbené, pretože poskytujú aktivity pre deti, kým si ony poklebetia o svojich problémoch. Elvírin malý synček Damián má ešte len 4 mesiace. „Zatiaľ moc na výber nemám, ale keď začneme chodiť, tak isto navštívime aj centrá, kde sa dá s deťmi zahrať aj v nepriaznivom počasí.“

Detské centrum v nákupnom centre v Zámkoch využívajú viaceré mamičky. Iveta ho však celkom neuznáva. „Môžeš sem dať dieťa, len ak ideš na kávu. V uzavretom poschodovom ihrisku zas môžeš nechať dieťa, kým nakupuješ, no ja osobne to neuznávam. Je určite fajn, keď si môžeš v kľudne nakúpiť, ale odložiť dieťa ako topánky v obchode a neskôr si preňho ísť, nie je podľa mojej chuti," povedala.

Sihoť

Sihoť je taktiež jednou z obľúbených a navštevovaných častí mesta. Toto miesto využívajú okrem rybárov aj rodinky s deťmi, ktoré sa tu môžu do sýtosti vyšantiť na detskom ihrisku, kým si môžu mamičky napríklad zacvičiť v exteriérovom fitness parku. Ak máte doma malého športovca, či športovkyňu, svoje schopnosti si môžu otestovať v skateparku. „Keď sa chcem dostať na Sihoť môžem si dať prechádzku dookola po hrádzi, alebo rovno krížom cez mesto. Počas leta vysoké stromy vytvárali príjemný chládok. Mohli sme posedieť na lavičke, alebo opekať. No však aj teraz sa deti dokážu poriadne vyšantiť na preliezkach,“ hovorí mamina Sandra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM