Anton Hrachovský Správy

Napoludnie sa Novými Zámkami rozozneli chrámové zvony: Začalo obdobie odpustkov

Vyzváňanie zvonov na františkánskom kostole v Nových Zámkoch ohlásilo začiatok obdobia získania odpustkov. V kostole sa budú konať aj omše, ich rozpis nájdete v článku.

Ilustračný obrázok k článku Napoludnie sa Novými Zámkami rozozneli chrámové zvony: Začalo obdobie odpustkov
Foto: Anton Hrachovský

Zvony začali biť v stredu 1. augusta napoludnie. Do Nových Zámkov sa prichádzajú pomodliť stovky veriacich zo širokého okolia, ktorí môžu po splnení určených podmienok do polnoci druhého dňa dosiahnuť plnomocné odpustky. V rámci cirkevného sviatku porciunkula môžu počas prvých dvoch augustových dní veriaci absolvovať sväté omše v slovenskom i v maďarskom jazyku aj krížovú cestu na kalváriu.

Pre františkánov je porciunkula najväčším cirkevným sviatkom. Názov je odvodený od pôvodného talianskeho pomenovania miesta kaplnky Anjelskej Panny Márie Porziuncola, ktoré je považované za centrum františkánske­ho rádu.

Jeho zakladateľovi, svätému Františkovi z Assisi, sa práve na tomto mieste v roku 1216 pri modlitbe zjavil Ježiš so svojou matkou. František pred ním vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba.

S poskytovaním výnimočných odpustkov súhlasil aj pápež. Sviatok porciunkula je známy aj ako slávnosť assiských odpustkov.

V Nových Zámkoch sú františkáni historickou súčasťou mesta. Sídlia vo františkánskom kláštore, o ktorom prvá zmienka pochádza z roku 1662. Sviatok bol počas komunistického režimu zakázaný, jeho tradíciu v Nových Zámkoch obnovili v roku 2003.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM