Anton Hrachovský Správy

Naliehavá prosba nemocnice v ťažkých časoch: Zámčania ukázali svoje veľké srdce

Obyvatelia ukázali svoju ľudskosť a začali dodávať rúška pre personál nemocnice. Prvé kusy dorazili pre neonatologickú kliniku.

Ilustračný obrázok k článku Naliehavá prosba nemocnice v ťažkých časoch: Zámčania ukázali svoje veľké srdce
14
Galéria
Zdroj: TASR

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky platia už niekoľko dní veľmi prísne pravidlá v súvislosti s hrozbou šírenia sa nového koronavíru. Bez rúška a dôkladnej kontroly sa do nemocnice nedostanete, v jej útrobách bola zriadená aj odizolovaná červená COVID-19 zóna.

Jedným z problémov, ktoré trápia slovenské nemocnice a mestá je nedostatok ochranných rúšok. Tie sú úplným základom pri prevencii proti kontaminácii. Viac ich potrebuje aj samotná nemocnica.

V najbližších dňoch by sa podľa hovorcu nemocnice Jána Bačeka mali začať distribuovať rúška a ďalšie zdravotnícke potreby dodané štátom.

Výzva na rúška

Nemocnica ich má rúšok stále dosť na to, aby jej pracovníci mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť. Pre Dnes24 to potvrdil hovorca nemocnice Ján Baček. Potrebných je však viac rúšok. Aj preto zverejnila nemocnica na sociálnej sieti výzvu resp. prosbu smerom k občanom.

„Zdravie a bezpečnosť pacientov a personálu je pre nás na prvom mieste, preto nám nestačia zásoby jednorázových rúšok. Pacienti psychiatrie a pracovníčky práčovne začali pred pár dňami popri práci šiť látkové rúška. Ak nám viete pomôcť, tak to uvítame. Rúška musia byť zo stopercentnej bavlny, na šnúrky a nie na gumičky, aby sme ich mohli sterilizovať. Ak je to možné, tak hore by mal byť všitý drôtik. To však nie je nutnosťou,“ vyzvala nemocnica na sociálnej sieti.

Rúška je možné nechať u pracovníkov vlastnej ochrany pri červenom stane. Odtiaľ poputujú do práčovne a následne sa budú rozdeľovať.

Ľudia pomohli

Po zverejnení prosby sa spustila doslova lavína pomoci, ľudia personálu rúška darovali ešte v deň vyhlásenia výzvy. Pomôžu nielen na oddelení neonatológie.

„Slovami sa ani len nedá opísať vďaka personálu za prejavenú pomoc, ochotu, podporné slová. V týchto dňoch sú pre nás doslova hnacím motorom. Máme prisľúbený dostatočný počet rúšok. Rúškami budeme schopní chrániť nielen personál na neonatologickej klinike, ale aj personál a mamičky na šestonedelí. Veľmi pekne a zo srdca ďakujeme. Ak by sme predsa len ešte rúška potrebovali, vieme, že sa máme na koho obrátiť,“ napísala na sociálnej sieti Viktória, ktorá v nemocnici pracuje ako zdravotná sestra.

Prvé rúška od obyvateľov dorazili na oddelenie neonatológie už v utorok. „Pomoc však na Slovensku potrebuje ešte veľa ľudí a zariadení, no verím, že sa s takouto pomocou, ktorá bola prejavená a poskytnutá nám, pomôže ozaj všetkým,“ dodala Viktória.

Vo fotogalérii: Pri vstupe do nemocnice je rozložený červený stav a prebiehajú prísne kontroly.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

V novozámockej nemocnici prebiehajú vstupné kontroly
14
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM