Anton Hrachovský Rôzne

Najväčšia sladovňa strednej Európy leží pri Zámkoch: Tento rok slávi polstoročie

Aj keď sa Slováci zďaleka nemôžu považovať za najväčších exportérov piva v regióne, jedno prvenstvo však predsa len majú. V produkcii sladu patria medzi lídrov na celom kontinente. Do veľkej miery tomu pomáha sladovňa v Hurbanove.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia sladovňa strednej Európy leží pri Zámkoch: Tento rok slávi polstoročie
Zdroj: TASR

Sladovňa v neďalekom Hurbanove je svojou veľkosťou najväčšia nielen na Slovensku, ale aj v celom regióne strednej Európy. Jej príbeh sa začal písať ešte v priebehu 60-tych rokoch minulého storočia.

Zlatých 50 rokov

Založená bola v roku 1967 a pri rozhodovaní o jej umiestnení rozhodli najmä priaznivé klimatické podmienky v regióne. Vzniku sladovne predchádzal vznik samotného pivovaru tri roky predtým. Pri výbere lokality boli dôležitými ukazovateľmi dostupnosť základných surovín, dopravné cesty, blízkosť hraníc na export a samozrejme klimatické podmienky. Ako ideálne bolo nakoniec vybrané Hurbanovo. V roku 2017 teda tamojšia sladovňa oslavuje polstoročie od svojho založenia.

Za tú dobu sa od roku 1967 v Hurbanove vyprodukovalo viac ako 3,3 milióna ton sladu čo výrazne prispieva k faktu, že slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou Slovenska spomedzi výrobkov po prvom spracovaní. Časť sladu sa používa pre vlastné potreby pivovaru a väčšia časť je určená na export.

Najväčšia sladovňa v celom regióne

K pôvodnej sladovni v roku 2002 pribudla nová sladovňa. Aj vďaka tomu sa významne zvýšila ročná kapacita vyrobeného sladu. V súčasnosti je sladovňa Hurbanovo s ročnou výrobnou kapacitou 111-tisíc ton najväčšou a najmodernejšou sladovňou nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne. Každý deň spracuje v priemere 360 ton sladovníckeho jačmeňa, z ktorého sa vyrobí 304 ton svetlého sladu plzenského typu. Každoročne tak spracuje približne 140-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa. Z hurbanovského sladu sa ročne vyrobí celkový objem 7 miliónov hektolitrov piva.

Ministerská návšteva

Pri príležitosti výročia navštívila hurbanovský pivovar ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná, pričom vyjadrila zámer podporovať slovenských pestovateľov sladovníckeho jačmeňa. „Sladovňa v Hurbanove je stabilným pilierom slovenského sladovníckeho priemyslu a dobrým príkladom exportných možností Slovenska v oblasti poľnohospodárstva. Cieľom nášho rezortu je podporovať spracovateľské kapacity u nás doma. Tak aby sme pridanú hodnotu vytvárali v maximálnej možnej miere na Slovensku,“ povedala Matečná.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM