Anton Hrachovský Správy

Najväčší kadernícky salón i výborná zmrzlina: Aj taká je história Holotovho domu

Viete, aká je história toľko diskutovaného domu, o ktorý sa vedie právny spor? Prezradil ju novozámocký pamätník a historik František Daniel.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší kadernícky salón i výborná zmrzlina: Aj taká je história Holotovho domu
Foto: Anton Hrachovský

Na Silvestra v roku 2008 vydražila budovu Holotovho domu firma BD TRADE spol. s r.o, ktorú zastupoval podnikateľ Ondrej Ondrušek. Napriek tomu sa k stavbe nikdy nedostal a neuvidel ani investované peniaze. Dosiahnutá cena bola vtedy 33 miliónov korún (1 095 399,32 e­ura). Takto umŕtvené peniaze mu podľa vlastných slov spôsobili finančné problémy.

Neplatná dražba a súd

Na základe výsledku vykonanej dražby mala byť medzi mestom a spoločnosťou BD TRADE spol. s r.o. uzatvorená kúpna zmluva a spomínaná budova mala prejsť do jej vlastníctva. K podpisu kúpnej zmluvy však neprišlo. Neskôr povolila Správa katastra Nové Zámky zápis vlastníctva v prospech BD TRADE, následne však tento zápis zrušila a to kvôli protestu prokurátora (rok 2010). Ako vlastník budovy tak bolo naďalej vedené mesto Nové Zámky.

Okresný, ako aj Krajský súd potvrdili, že predmetná dražba nebola vykonaná v súlade so zákonom. 28. februára 2018 rozhodol Krajský súd v Nitre v prospech spoločnosti SQUAM TRADE SE, ktorá sa po uzavretí zmluvy (v roku 2011) s BD TRADE spol. s r.o stala žalobcom v súdnom spore vedenom proti mestu Nové Zámky.

Dnes je už jasné, že mesto musí vrátiť pôvodný milión eur, navyše sa k nemu pridajú i penále za omeškané úroky, takže výsledná suma sa vyšplhá k takmer 2 miliónom eur.

Aké je však historické pozadie tejto budovy?

Postavil ho neskorší ministerský radca

Nehnuteľnosť dal postaviť v roku 1926 Dr. Holota János, vtedajší mešťanosta ako polyfunkčný objekt. Primátorom bol 14 rokov, od marca 1924 až do novembra 1938. Ako uviedol novozámocký historik František Daniel, Holota však býval na Deákovom (Majnozovo) námestí č.4. V roku 1939 sa Holota János presťahoval do Budapešti, kde pôsobil na ministerstve vnútra ako ministerský radca.

„Kvôli skutočnosti, že jeho manželka Friderika Schwarzová bola dcérou miestneho židovského obchodníka, sa Dr. Holota dostal v roku 1944 do zoznamu na odsun do Osvienčimu. Budova prešla v roku 1944 a následne v roku 1947 do vlastníctva štátu. Reštitúcia sa na budovu nevzťahovala, nakoľko bola zoštátnená pred 25. februára 1948,“ vysvetlil novozámocký historik František Daniel.

Najväčší salón a výborná zmrzlina

Dr. Holota János sa narodil 26.júna 1890 v Nových Zámkoch a zomrel dňa 13. októbra 1958 v Santiago de Chile ako 68-ročný. „V roku 1949 mal Dr. Holota vážne problémy so štátnou mocou a preto 26. augusta 1950 opustil Maďarsko a spolu s manželkou emigroval do Čile. V roku 1989 budova prešla zásadnou rekonštrukciou, ale charakteristiku polyfunkčnosti si zachovala. Záhadou však zostáva kto, kedy a prečo zmenil jej charakteristiku,“ opísal spomínaný dom František Daniel.

„Na prízemí budovy bol najväčší kadernícky a holičský salón. Pracovali v ňom štyria holiči, 13 kaderníčok a dve učnice. Majiteľom bol Jozef Varga, môj strýko a mamin brat. Na poschodí bol Okresný výbor KSS. Dole vľavo perfektná cukráreň,“ dodal František Daniel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM