Anton Hrachovský Iné športy

Najlepší Slovák preteká za Nové Zámky: Ocitol sa v TOP desiatke na svete

Pretekár reprezentujúci klub z Nových Zámkov sa zúčastnil na finále Svetovej série. Mladík obstál v náročnej konkurencii na výbornú.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší Slovák preteká za Nové Zámky: Ocitol sa v TOP desiatke na svete
4
Galéria

V priebehu júla 2019 sa v talianskom Lignane konalo svetové finále SWS (Sodi World Series) pretekov v motokárach. Presne 80 zástupcov z celého sveta sa stretlo v súboji o titul najlepšieho jazdca motokár tejto série.

Slovensko a tiež novozámocký klub FIBO Karting reprezentoval ako najlepší jazdec ešte len 19-ročný Levente Szabó (na snímke), rodák z Komárna, kde aj žije.

Finálová účasť na výbornú

Svetovej série SWS sa zúčastňujú jazdci z celého sveta, najlepší vo svojej krajine.

V náročnej konkurencii obstál Szabó na výbornú – obsadil celkové deviate miesto. Ide o najlepšie umiestnenie sloveského jazdca v histórii účastí na týchto pretekoch. Tieto preteky sú najväčšou motokárovou udalosťou resp. seriálom na svete.

Levente Szabó sa zúčastnil pretekov v kategórii SPRINT, kde bojoval s ďalšími 80 účastníkmi z celého sveta. Od štvrtka do soboty zbieral body v kvalifikačných jazdách a na konci dňa vždy vo finálovom preteku. „V skupine, v ktorej som jazdil bolo 80 jazdcov, pričom nás rozdelili do 4 skupín po 20 jazdcov,“ vysvetľuje Levente.

Najlepší Slovák v histórii finále

„Každá skupina mala svoj tréning, neskôr kvalifikáciu a podľa nej nás rozdelili do jednotlivých pretekov. Toto sa odohralo trikrát. Do skupiny A sa dostávali tí najlepší jazdci, dostal som sa tam aj ja a vybojoval som krásne 3. miesto. Za každý pretek sme získávali body, podľa ktorých nás zaraďovali do hlavného finále. Po týchto troch rozjazdách som získal body, ktoré mi stačili celkovo na 9. miesto, čo znamenalo, že v superfinále som mal štartovať práve z 9. miesta,“ vysvetlil mladý pretekár.

Superfinále bolo nakoniec kvôli búrke prerušené a organizátori tak vyhodnotili pretekárov podľa dovtedy získaných bodov.

„Vo štvrtok bol vo finálovom preteku na 9. mieste a na 4. mieste a v piatok na 3. mieste. Bohužial, v sobotu – v posledný deň sa finále kvôli búrke neuskutočnilo. Levente Szabó tak ako prvý Slovák v kategórii SPRINT dosiahol 9. miesto spomedzi 80 súperov. Žiadny Slovák ešte v tomto preteku nezískal lepšie umiestnenie. Pre motokárový šport na Slovensku je to vynikajúci výsledok,“ prezradil Peter Šutovský z FIBO Karting tímu.

Mladý jazdec si svoju účasť medzi najlepšími na svete užíval. „Bol to úžastný pocit dostať sa na takéto podujatie, kde sa prebojovali tí najlepší z celého sveta. Veľmi sa mi páčilo, že jazdci z iných krajín pri kvalifikáciach spolupracovali, navzájom sa ťahali a chceli tak získať čím lepšie umiestnenie do pretekov,“ opísal svoju účasť vo finále Levente Szabó.

Plány do budúcna

Tento rok preteká Levente Szabó opäť v sérii SWS (sodiworldseries), kde sa snaží dosiahnúť čo najlepšie výsledky, aby sa mohol budúci rok opäť dostať na svetové finále.

Okrem toho jazdí aj vytrvalostné preteky Castle Endurance race v Nových Zámkoch a s národným tímom SIKT (SlovakIndoor­KartingTeam) sa zúčastnil na 24-hodinových pretekoch v Jesole v Taliansku. Okrem toho sa objavil aj na 7-hodinovom preteku v Misanine, rovnako v Taliansku.

Ďalšie vytrvalostné preteky ho ešte len čakajú. „Pripravujeme sa na 24-hodinové preteky v Eupene v Belgicku,“ načrtol Levente na záver svoje ďalšie plány.

V roku 2019 sa dostal aj medzi najúspešnejších športovcov mesta Nové Zámky za rok 2018.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Levente Szabo a SlovakIndoorKartingTeam na pretekoch v talianskom meste Jesolo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM