Anton Hrachovský Kultúra Samospráva

Na Vzdušné Zámky pôjdu desiatky tisíc eur: Rozhodli o tom mestskí poslanci

Časť výdavkov na realizáciu projektu Vzdušné Zámky pôjde z mestského rozpočtu. S návrhom súhlasili aj miestni poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Na Vzdušné Zámky pôjdu desiatky tisíc eur: Rozhodli o tom mestskí poslanci
Foto: Anton Hrachovský

V júni 2019 získali Nové Zámky titul slovenského Mesta kultúry pre rok 2020. Rozhodla o tom hodnotiaca komisia Fondu na podporu umenia po verejnej prezentácii projektov troch finálových miest, ktoré sa o titul a s ním spojenú podporu uchádzali.

Mesto sa bude podieľať na Vzdušných Zámkoch

Nové Zámky vďaka výhre získali dotáciu na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu vo výške 300-tisíc eur .

Na septembrovom mestskom zastupiteľstve schválili poslanci spolufinancovie projektu zo strany radnice. Podľa jej odhadov a prieskumov sú predpokladané výdavky na realizáciu projektu Vzdušné Zámky 390 707 eur. Fond na podporu umenia prispeje spomínanými 300-tisícmi, Mesto Nové Zámky sa bude na projekte podieľať sumou 81 007 eur. Minimálna spoluúčasť mesta je 20 %, novozámocká radnica prispeje 20,733 %. Ako uviedla vedúca odboru sociálnych vecí a školstva Denisa Felixová, mesto stále hľadá aj ďalšie formy financovania projektu.

O program sa v rámci projektu postará celkovo až 39 subjektov vrátane radnice, pričom predpokladané výdavky by mali pokryť napríklad náklady na autorské honoráre, výkony umelcov, personálne náklady, prenájom priestorov a techniky, ubytovanie, stravu, cestovné, audit, mobilnú aplikáciu, webovú stránku či propagáciu. Kontrola nákladov má byť viacúrovňová.

Okrem Nových Zámkov sa vo finále o titul Mesto kultúry 2020 uchádzali aj Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves. Úplne prvým Mestom kultúry sa na Slovensku stala Banská Štiavnica, ktorej patrí tento honor v roku 2019.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM