Anton Hrachovský Hokej

Na úvod sa Zámky pokúsia o prekvapenie na úkor lídra: Hudec už jedno také zažil

16. marca sa úvodnými zápasmi začnú boje o hokejového majstra Slovenska. Novozámčania budú čeliť Banskej Bystrici a štvrťfinále bude zároveň súbojom najlepších brankárov ligy.

Ilustračný obrázok k článku Na úvod sa Zámky pokúsia o prekvapenie na úkor lídra: Hudec už jedno také zažil
Zdroj: TASR

Prvé kolo play off Tipsport Ligy 2016/2017 otvoria dva súboje, víťaz základnej časti Banská Bystrica sa stretne s ôsmym tímom tabuľky Novými Zámkami a obhajca titulu z Nitry privíta pod Zoborom siedmy Poprad. V sobotu budú nasledovať úvodné duely v ďalších dvoch štvrťfinálových sériách, osemnásobný šampión Košice sa stretne so šiestym Martinom a štvrtá Žilina si zmeria sily s piatym Zvolenom.

Zmeny v play off, Lintner vidí silu Zámkov

V play off príde k zmene formátu predĺženia. Prvé štyri zápasy série budú v prípade remízy pokračovať klasicky 10-minútovým predĺžením so štyrmi hráčmi na oboch stranách. Ak sa počas neho nerozhodne, budú nasledovať samostatné nájazdy. Od piateho stretnutia sa však rozstrel ruší, diváci uvidia 20-minútové predĺženia 5 na 5 až do strelenia tzv. zlatého gólu.

Osmička štvrťfinalistov má zaistenú účasť aj v nasledujúcom ročníku najvyššej súťaže. Majster získa trofej – Pohár Vladimíra Dzurillu. Slovensko má oproti minulému roku istú iba jednu miestenku v novom ročníku Ligy majstrov, ktorú dostane nový šampión.

„V súčasnosti môže hocikto zdolať hocikoho. Keď sa napríklad pozrieme na výsledky prvej Banskej Bystrice a ôsmych Nových Zámkov v základnej časti, tak Bystrica má iba mierne pozitívnu bilanciu. Keď už pri súboji prvého s ôsmym očakávame vyrovnaný súboj, tak čo potom v ďalších troch sériách? Najväčšími favoritmi na titul by mali byť Banská Bystrica, Nitra a Košice. Zaujímavé výsledky ale dosiahol v uplynulom období aj Zvolen, ktorý zdolal vonku Košice i Bystricu, vynikajúco fyzicky je pripravená Žilina, nabité súpisky majú i Martin, Poprad či Nové Zámky. Vychádza mi z toho, že by to mohlo byť najvyrovnanejšie play off v histórii,“ povedal pred štartom play off Richard Lintner, riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej, riadiacej najvyššiu slovenskú súťaž.

Nič nie je nemožné, ani postup cez lídra

Do play off pôjdu Nové Zámky z ôsmeho miesta a do cesty sa im postaví Banská Bystrica, ktorá premiérovo v histórii vstupuje do play off z prvého miesta. ´Barani´ sa netaja, že po dvoch finálových prehrách túžia zaútočiť na najvyššiu métu. Séria sa bude hrať klasicky na štyri víťazné zápasy. Zámčania sa spoliehajú najmä na to, že v posledných zápasoch hrali dobrý hokej a najmä, že plnili taktické pokyny.

„Bystrica je jasný favorit. Vyhrala základnú časť a vyhlasuje, že chce titul. Posledné dva roky hrala stále hore, dvakrát prehrala vo finále, káder ma postavený tak, aby to tento raz dokázala. Ale podľa ich vyjadrení chceli vyhrať základnú časť a chcú vyhrať aj play off, a práve toto ich dostane pod tlak. Ja som už raz v kariére zažil, že sme z ôsmeho miesta vyradili prvého. Šancu teda máme. Musíme ísť do série s odhodlaním, ale aj s pokorou,“ povedal skúsený útočník Nových Zámkov Michal Hudec.

Do cesty sa Zámkom postaví elitný tím

S Bystričanmi odohrali Novozámčania v tejto sezóne 6 stretnutí, v ktorých sa gólovo presadili iba 11-krát, inkasovali dvakrát toľko (22-krát). Paradoxne,najviac sa proti tomuto súperovi bodovo darilo našim obrancom – Jake Cardwell i Fredrik Sandgren si pripísali 3 kanadské body (1+2).

Štvrťfinále bude zároveň súbojom najlepších brankárov ligy. V bráne Nových Zámkov stojí ako jeden z najlepších v lige Švéd Joakim Lundström. Proti Bystrici odchytal 4 zápasy, inkasoval 11 gólov (v priemere 2,77 gólu za zápas), zasiahol proti 135 strelám a zaknihoval 3 prehry a jednu výhru po predĺžení.

Na druhej strane je jeho kanadský náprotivok Jason Bacashihua. Ten sa predstavil proti Zámkom taktiež v 4 stretnutiach, pričom v priemere inkasoval iba 1,98 gólu na zápas. Celkovo je Bacashihua lídrom brankárskych štatistík (92,87 % úspešnosť zákrokov), hneď za ním je novozámocký Lundström (92,53 %).

V drese Banskej Bystrice korčuľuje niekoľko elitných hráčov ligy. Kapitánom je Tomáš Surový s bohatými skúsenosťami z najlepších svetových líg. Výborne mu sekunduje ľavé krídlo Jordan Hickmott (53 bodov). Obranu diriguje najproduktívnejší obranca a zároveň najlepší ligový strelec spomedzi obrancov Mathew Maione. Jeho kvality dokazuje i fakt, že ako jediný sa dokázal ako obranca prepracovať medzi top 10 najproduktív­nejších hráčov po základnej časti. S 57 bodmi (10+47) zaostal len o štyri body za najproduktívnejším Ladislavom Nagym.

Doterajšie vzájomné zápasy 2016/2017

  • 23. septembra 2016, HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica 2:9
  • 23. októbra 2016, HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky 2:0
  • 27. novembra 2016, HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica 3:2pp
  • 28. decembra 2016, HC Banská Bystrica – HC Nové Zámky 2:1
  • 22. januára 2017, HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica 2:3
  • 5. marca 2017, HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky 4:3

Program štvrťfinále Tipsport ligy 2016/2017

  • 1. zápas 16.marca 2017 o 18:00 – HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky
  • 2. zápas 17.marca 2017 o 18:00 – HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky
  • 3. zápas 20.marca 2017 o 18:00 – HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica
  • 4. zápas 21.marca 2017 o 18:00 – HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica
  • prípadný 5. zápas 24.marca 2017 o 18:00 – HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky
  • prípadný 6. zápas 26.marca 2017 o 18:00 – HC Nové Zámky – HC 05 Banská Bystrica
  • prípadný 7. zápas 28.marca 2017 o 18:00 – HC 05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky

Priložené fotogalérie:

  • Nové Zámky v akcii proti Banskej Bystrici v sezóne 2016/2017
  • Zápas Dukla Trenčín – HC Nové Zámky a radosť Novozámčanov po postupe do playoff

Foto: ilustračné

HC Nové Zámky - HC 05 Banská Bystrica
14
Galéria
Zdroj: TASR
Dukla Trenčín - HC Nové Zámky: Postup Novozámčanov do playoff
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM