Anton Hrachovský Samospráva

Na sídliskách v Zámkoch miznú preliezky: Radnica ich musela dať odmontovať

Viacero detských ihrísk a preliezok v Nových Zámkoch je už (zatiaľ) minulosťou. Radnica tak musela zareagovať na nový zákon.

Ilustračný obrázok k článku Na sídliskách v Zámkoch miznú preliezky: Radnica ich musela dať odmontovať
Foto: Anton Hrachovský

Na území Nových Zámkov sa nachádza 36 detských ihrísk, ktoré radnica každoročne kontroluje. V 26 lokalitách sa však nachádzajú detské ihriská s preliezkami, ktoré už nezodpovedajú novej norme definovanej zákonom.

Ihriská treba prispôsobiť

„Z dôvodu bezpečnosti je mesto povinné zabezpečiť ich odstránenie. Počas 48. kalendárneho týždňa mestská príspevková spoločnosť Novovital začala nevyhovujúce preliezky odstraňovať,“ informovala radnica.

Dôvodom demontáže je bezpečnosť detských ihrísk. Národná rada Slovenskej republiky totiž 16. októbra schválila Zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska. Zákon nadobudne účinnosť od januára 2020.

Spomínaný zákon stanovuje požiadavky na rozmiestnenie prvkov detského ihriska, vhodný povrch.

„Tiež zavádza systém na monitorovanie úrazov detí na detských ihriskách a jasné pravidlá prevádzky detských ihrísk, vrátane vykonávania pravidelných odborných kontrol. Pre mesto to znamená povinnosť zabezpečiť súlad s návrhom zákona a do 30. júna 2020 zabezpečiť kontrolu osobou s certifikátom odbornej spôsobilosti,“ dodáva radnica.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM