Viktória Botošová Kultúra

Na pravej dedinskej zabíjačke nechýbal ani pán farár: Padli dve prasiatka, vyrobili stovky metrov huriek a klobás! FOTO

Do prasknutia sa najedla celá dedina i hostia z okolia. Pozrite sa, aké dobroty sa tu chystali.

Ilustračný obrázok k článku Na pravej dedinskej zabíjačke nechýbal ani pán farár: Padli dve prasiatka, vyrobili stovky metrov huriek a klobás! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Pokiaľ patríte k našim skalným čitateľom, tak vám obec Kmeťovo bude známa z nedávneho článku, kedy sa stala rekordérkou v účasti na referende v našom okrese. Tentokrát však nejde o politiku. Obec Kmeťovo zaujala fašiangovou zabíjačkou a svojej povesti hurkášov nezostala nič dlžná.

O obecnej fašiangovej zabíjačke informoval starosta obce Kmeťovo Pavol Toman. Podujatie sa uskutočnilo 14. februára 2015, v areáli Centra voľného času.

Obecná zabíjačka sa konala po prvýkrát a stretla sa s pozitívnym ohlasom u domácich i u hostí. Priaznivé počasie bolo veľkou výhodou. „Išlo o nultý ročník zabíjačky, taký tréningový,“ uviedol starosta obce Pavol Toman.

Šikovní pomocníci z okolia i mlynček z 80-tych rokov

Od skorého rána sa schádzali odborníci aj dobrovoľníci, aby pripravili všetko potrebné. Okrem domácich do obce zavítali aj šikovní mäsiari a pomocníci z Mojzesova, Dolného Ohaja, Šurian, Topoľčianok, Vlčian, Michala nad Žitavou. Kúpili sa dve veľké prasiatka. Od rána pracovalo 15 mužov vonku a 5 žien v kuchyni.

Vonku boli pripravené štyri kotliny, v ktorých sa varilo mäso, oškvarky, zabíjačková kaša, tzv. žobrácka kaša, mäso na tlačenku a z ovaru sa pripravila kapustnica. „V dvoch veľkých drevených korytách sa pripravovali klobásy a jaternice – hurky. Pri príprave huriek a zabíjačkových špecialít poslúžil elektrický mlynček z 80-tych rokov. Potrebná bola každá ruka, keďže sa spracovávalo až 80 kíl mäsa,“ vysvetľuje starosta.

Okolo obeda bolo už všetko hotové. Ťažiskom práce sa stali klobásy a hurky, pri príprave ktorých sa použilo približne 250 metrov čriev a vystriedalo sa viacero pomocníkov. Zároveň sa varila kapustnica z 12 kg mäsa, kostí a z 10 kg kapusty.

Dobrú náladu zabezpečila kapela, prišli aj vzácny hostia

O dobrú náladu sa postarala kapela „Starí páni zo Starej hory“, ktorá naživo zahrala a zaspievala známe hity a náladu umocňovalo aj príjemné slnečné počasie. Pri tradičných ľudovkách i novších hitoch, si mohli návštevníci vychutnať aj pripravené občerstvenie, ktoré prichystali domáci nezištne. To pozostávalo, z valentínskych pagáčov v tvare srdca, tradičných fašiangových šišiek, fánkov, zákuskov, z vareného vína i kávy.

Medzi hosťami nechýbal farár Vladimír Palkovič či Helena Bohátová, prednostka Okresného úradu Nové Zámky. „Výborné! Ale všetko s mierou… Fánky boli mimoriadne dobré,“ zhodnotil pohostenie pán farár.„Okrem tradície, ktorá tu bola prezentovaná zabíjačkou – a tá k dedine jednoducho patrí – je to kultúra, pekná hudobná produkcia, ale hlavne príjemní ľudia a nálada,“ ocenila nápad zrealizovať obecnú zabíjačku Helena Bohátová.

„Hurky mi veľmi chutili. Výrobky boli vynikajúce, chutili nám. Radi si takto zaspomíname na mladé časy, keď sme sa zúčastňovali rodinných zabíjačiek,“ zapojil sa aj jej manžel. „Rada som prijala pozvanie, lebo tento región je mi veľmi blízky, keďže som rodáčkou z Černíka. Na dedine to bolo viac rodinnejšie, človek je človeku bližší, otvorenejší. Ľudia na dedine viac ocenia takúto akciu ako v meste, tam sú toho presýtení a v obci sú viac vďační,“ dodáva prednostka Okresného úradu a novozámocká poslankyňa, Helena Bohátová.

Foto: Archív Kmeťovo

Fašiangová zabíjačka v Kmeťove
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM