Anton Hrachovský Kultúra

Na juhu Slovenska si užili veselicu: Je za nami obľúbený Štúrovský jarmok, VIDEO

Jarmočná zábava neodmysliteľne patrí ku kultúre mesta Štúrovo. Tak ako po minulé roky sa o tom presvedčili návštevníci i tentoraz.

Ilustračný obrázok k článku Na juhu Slovenska si užili veselicu: Je za nami obľúbený Štúrovský jarmok, VIDEO
Zdroj: TASR

Mesto na juhu Slovenska zažilo v uplynulých dňoch (6.-9. októbra) tradičný Štúrovský jarmok, ktorý sa dočkal tento rok už svojho 470. pokračovania. Jarmočenie neodmysliteľne patrí ku kultúre tohoto mesta. Tamojší Jarmok Šimona-Júdu je najväčším v novodobej histórii Podunajska. Tradičného podujatia sa zúčastňujú obchodníci, zabávači i návštevníci z oboch brehov Dunaja. Voňavé klobásky, lahodné trdelníky, desiatky stánkov s rozličným tovarom, adrenalínové kolotoče a bohatý program nechýbali ani tento rok.

Bohatý kultúrny program pre každého

Jarmok priniesol, tak ako po minulé roky, i kultúrny program. V piatok si návštevníci mohli zatancovať na veselé melódie ska zoskupenia pod názvom Pannonia AllStars Ska Orchestra, ktorému predchádzali vystúpenia rockových resp. country skupín Jóvilágvan a Rushyvy Elementh. Počas soboty sa predviedol cirkus Piráti z Karibiku revival ale aj známa rock´n´rollová skupina Trapéz.

Historický pôvod jarmoku siaha až do 18. storočia

Začiatky štúrovských jarmokov spadajú do obdobia tureckého panstva, no až v roku 1724 udelil Karol III. Habsburský mestu jarmočné právo na štyri jarmoky v roku, z ktorých sa do dnešných dní udržal práve tento jesenný. Koná sa pri príležitosti sviatku apoštolov Šimona a Júdu. Podľa starej kresťanskej tradície títo apoštoli hlásali evanjelium a spoločne podstúpili mučenícku smrť v Mezopotámii.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM