Anton Hrachovský Hokej Šport

Na juhu Slovenska ožilo hokejové dianie: Nové Zámky v premiére nesklamali

Hokejová sezóna 2016/2017 sa pre novozámockých hokejistov definitívne skončila po štvrťfinálovom vypadnutí s Banskou Bystricou. V tíme prišlo počas ročníka k mnohým zmenám, vzostupom i pádom, napriek tomu sa dá označiť premiéra medzi elitou ako úspešná.

Ilustračný obrázok k článku Na juhu Slovenska ožilo hokejové dianie: Nové Zámky v premiére nesklamali
Foto: Rastislav Búgel

Slušný úvod medzi elitou

Základná časť Tipsport ligy 2016/2017 skončila, HC Nové Zámky sa pri svojej premiére medzi slovenskou elitou umiestnili so 74 bodmi na postupovom ôsmom mieste. V prvom ročníku účinkovania medzi ´extraligistami´ vyhrali Zámky v základnej časti 18 zápasov v riadnom hracom čase, päťkrát po predĺžení, desať zápasov v predĺžení prehrali a v riadnom hracom čase podľahli súperom 23-krát. Vo vydretom play off narazili Zámky na najsilnejšieho možného súpera – Banskú Bystricu. Svoje premiérové účinkovanie vo vyraďovacích bojoch tak museli ukončiť už po piatich zápasoch a prehre v sérii 1:4. Chýbalo málo a Zámky mohli skončiť po základnej časti šieste, treba však povedať, že rovnako málo chýbalo k tomu, aby do play off nepostúpili. O všetkom sa rozhodlo v poslednom zápase základnej časti na ľade Dukly Trenčín – Zámky získali po prehre v predĺžení vytúžený bod a do baráže odsunuli práve Trenčín.

V 61 stretnutiach pálili Novozámčania na súperových brankárov dokopy 1903-krát. Dosiahli 153 gólov, čo predstavuje 8,04% úspešnosť streľby. V celkovom hodnotení tohto ukazovateľa to znamená ôsme miesto spomedzi všetkých tímov. Na druhú stranu, Zámčania inkasovali celkovo 181-krát.

Farby Nových Zámkov reprezentovalo v sezóne 2016/2017 až 44 hokejistov – šesť brankárov, sedemnásť obrancov a dvadsaťjeden útočníkov. Najviac zápasov za Nové Zámky si na svoje konto pripísali Matej Paulovič a Branislav Fábry, ktorí odohrali všetkých 61 zápasov.

Brankári

V sezóne 2016/2017 sa na súpiske nováčika objavilo medzi brankármi až šesť mien. Ročník odštartovala trojica Marek Šimko, Marko Borároš, Stanislav Škorvánek. Neskôr pribudli Švéd Joakim Lundström a mladý Richard Sabol. Po odchode Šimka do Zvolena a zranení Lundströma zaskakoval v bráne niekoľko zápasov športový manažér Ján Chovan. V tejto spoločnosti sa ako jasná jednotka vykryštalizoval práve Lundström, brankár so skúsenosťami z KHL, ktorému môžu Zámčania ďakovať za skutočnosť, že až do poslednej chvíle ich držal v boji o play off. Trochu škoda je, že viac príležitostí nedostal mladý Škorvánek, ktorý bol už po niekoľkých zápasoch poslaný na hosťovanie do prvoligových celkov Trnavy a Detvy. Richard Sabol sa počas sezóny ako prvý brankár neobjavil.

Joakim Lundström nastúpil v základnej časti v 35 zápasoch, v ktorých si štyrikrát udržal čisté konto, dosiahol 92,53 % úspešnosť zákrokov a priemer 2,60 inkasovaného gólu na zápas, čo ho v úspešnosti gólmanov radilo hneď na druhé miesto za bystrického Jasona Bacashihuu. Vo vyraďovacej časti sa mu už tak nedarilo, hlavne v prvých dvoch zápasoch, keď ho v zámockej svätyni striedal Ján Chovan. V 5 zápasoch si Lundström pripísal 89,30 % úspešnosť zákrokov a priemer 4,84 inkasovaného gólu na zápas.

Kľúčový hráč: Joakim Lundström

Obrancovia

V obrane sa, podobne ako v útoku, premlelo počas sezóny viacero hráčov a často to zákonite škrípalo. Záver ročníka museli Zámčania dokonca dohrávať iba so štyrmi obrancami, čo bolo výsledkom viacerých zranení a tiež dištancu Martina Chovana za zákrok na trenčianskeho Tomáša Bulíka. Na obranných postoch si tak trochu netradične zahrali vo viacerých zápasoch útočníci Michal Hudec, Lukáš Tábi, Jozef Tibenský i Štěpán Novotný.

Bodovo udával v obrane tempo predovšetkým Kanaďan Jake Cardwell, ktorý skončil v bodovaní obrancov po základnej časti na siedmom mieste (8+18). Ďalšími lídrami zadných radov boli Fín Konsta Mäkinen, Čech Marek Drtina a švédsky bek Fredrik Sandgren. Mäkinen mal niekoľko zápasov po príchode do tímu problémy s pomerne častými návštevami trestnej lavice, časom si však zvykol a prispôsobil sa tunajšiemu hernému štýlu i spôsobu pískania rozhodcov.

Potešiteľným je aj fakt, že v kádri sa presadil mladý obranca Patrik Maier. Ten odohral časť sezóny vo štvrtej formácii, po Novom roku sa však pod Mikešovým vedením presunul do druhej obrany. So 107 trestnými minútami bol počas 58 zápasov 7. najvylučova­nejším hráčom ligy. Mladý bek si zastal svoje miesto v tíme, nebál sa skočiť do súpera. Vzhľadom na to, že predviedol v podstate ´dvojitý skok´ (po dvoch rokoch sa predstavil opäť na širších európskych klziskách, prvý rok medzi seniormi), to je veľmi sľubný výkon. Jeho výkony neušli ani reprezentačným trénerom a po skončení sezóny dostal pozvánku do slovenského olympijského výberu.

Kľúčoví hráči: Jake Cardwell, Marek Drtina, Konsta Mäkinen, Fredrik Sandgren

Útočníci

Útočné formácie Novozámčanov prešli počas sezóny množstvom úprav. Ešte v lete 2016 pribudli do tímu mená ako Kytnár, Semorád, Brabenec či Hvila, ktoré predznamenávali ako cieľ útok na play off. Viacerí z očakávaných lídrov klub po neuspokojivých výkonoch opustili. Ešte v októbri si balil veci Semorád, postupne ho nasledovali Hvila i v tej dobe líder produktivity Kamil Brabenec. Nakoniec sa nekonala ani avizovaná zámorská úderka – z celej plánovanej formácie ostal iba obranca Cardwell, ku ktorému sa neskôr pridal jeho rodák útočník Nick McParland.

Viacero fanúšikov pobúrilo rozviazanie kontraktu s miláčikom tribún Albínom Podstavkom, ktorý sa tak presunul do Topoľčian. V tej chvíli chýbalo na ľade ´novozámocké srdce´ a s tímom to nevyzeralo ružovo. Chytrou výmenou so Žilinou získali Zámky obrancu Denisa Reháka a hlavne Štěpána Novotného do útoku. Opačným smerom putoval nevýrazný český obranca Václav Čížek.

V závere základnej časti podpísali Zámčania matadora slovenských klzísk Martina Hujsu ale hlavne ruského útočníka Stanislava Kučkina, čo sa okamžite ukázalo ako vynikajúci ťah. Mladý Rus prispel k postupu do play off 12 (7+5) bodmi v 10 zápasoch.

Najlepším strelcom spomedzi útočníkov v základnej časti bol s 13 presnými zásahmi Ossi Saarinen, za ktorým nasleduje s 12 gólmi Matej Paulovič a 11-gólový Milan Kytnár. Najviac asistencií v útočných radoch nazbieral Kamil Brabenec – 23. Na 22 gólov prihral Ossi Saarinen a osemnásť asistencií zaznamenal Milan Kytnár. Podobne ako Maierove, ani Paulovičove výkony neušli pozornosti reprezentačných trénerov a taktiež obdržal po sezóne pozvánku do olympijského výberu. Mladý útočník prežil rovnaký skok ako Patrik Maier, po niekoľkých sezónach v zámorí sa objavil znova na širších klziskách a po prvý raz medzi mužmi.

Medzi kľúčových hráčov spomedzi útočníkov zaraďujeme aj Mareka Dubeca – ani nie tak z hľadiska produktivity alebo herného priestoru, no hlavne ako príklad prístupu a nasadenia v zápasoch a tiež ako pomyselný tmel medzi mužstvom a fanúšikmi.

Kľúčoví hráči: Ossi Saarinen, Matej Paulovič, Milan Kytnár, Erik Čaládi, Marek Dubec

Tréneri

Na trénerskej stoličke to v Zámkoch vyzeralo počas sezóny podobne ako v šatni – turbulentne. Ročník odštartovali Zámčania pod vedením Miroslava Chudého, ktorý ich úspešne doviedol do Tipsport Ligy. Po niekoľkých zápasoch však vedeniu došla trpezlivosť a po Chudého odvolaní zasadol na lavičku Trenčan Július Pénzeš, ktorý dovtedy pôsobil niekoľko sezón v Kazachstane. Oni on však nepriaznivé výsledky nezastavil, tie boli stále ako na hojdačke. Po jednom sľubnom zápase prišli dve-tri zbabrané duely a tak sa koncom novembra 2016 musel porúčať. V čase, keď bol tím bez hlavného trénera, ho viedol asistent Ivan Černý, podobne tomu bolo i po vyhadzove trénera Chudého. Krátko pred Vianocami ohlásilo vedenie podpis zmluvy s novým koučom – Štefanom Mikešom. Bývalý tréner Slovana Bratislava či reprezentačnej ´20´ dal hráčov ´do laty´, niekoľkokrát nečakane zamiešal zostavou a na konci základnej časti žal úspech.

Pod jeho vedením tím jednoznačne ožil a po Novom roku sa vypol k silnému finišu, ktorý zabezpečil nováčikovi účasť vo vyraďovačke. Chýbalo málo a Zámky mohli skončiť po základnej časti šieste, treba však povedať, že rovnako málo chýbalo k tomu, aby do play off nepostúpili.

Bonus – fanúšikovia

Jedno z najväčších oživení sa počas sezóny odohrávalo nie na ľade, no na tribúnach zimného štadióna. Fanúšikovia si našli cestu na hokej, i keď priestor na zlepšenie návštev tu je. Pred sezónou vznikol organizovaný fanklub, ktorý hnal hokejistov vpred nielen na domácich zápasoch, no neváhal podporiť svoji miláčikov aj na výjazdoch u súperov. Hokejisti si to uvedomovali a svojim priaznivcom sa neraz odmenili ďakovačkou po zápase i posedením pri guláši počas i po skončení ročnika.

Ročník 2016/2017 priniesol do Nových Zámkov fantastické hokejové divadlo, aké tu ešte nebolo. Ukázalo sa, že hokej sa dá robiť aj na juhu Slovenska a ľudia ho tu majú radi. Nové Zámky sa učili, dostali niekoľko lekcií a ostáva dúfať, že poučený a skúsenejší sa náš klub bude biť o hokejové výslnie aj v ďalších rokoch. Už teraz sa nevieme dočkať prvých prípravných zápasov pred sezónou 2017/2018.

Foto: ilustračné

Ste spokojní s premiérovou sezónou HC Nové Zámky v Tipsport lige?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM