Anton Hrachovský Samospráva

Na jednej z ulíc v Zámkoch pribudnú semafory: Radnica chce vytvoriť zelenú vlnu

Investícia radnice ráta s osadením nových semaforov. Mali by zabezpečiť plynulejšiu a bezpečnejšiu premávku na jednej z najvyťaženejších ciest.

Ilustračný obrázok k článku Na jednej z ulíc v Zámkoch pribudnú semafory: Radnica chce vytvoriť zelenú vlnu
Foto: Ľubomír Hudačko

V roku 2018 zrealizovala novozámocká radnica modernizáciu svetelnej signalizácie na križovatkách ulíc SNP – M.R. Štefánika a Kapisztóryho – Gogoľova. Na spomínaných križovatkách pribudli nové stĺpy s tlačidlami pre chodcov, ktoré im umožňujú po krátkom čakaní prejsť na druhú stranu cesty.

Nové semafory v Zámkoch

Vyššie spomínaná modernizácia vyšla mesto na zhruba 107-tisíc eur. Na frekventovanej ulici SNP by mali pribudnúť nové semafory, konkrétne na jej križovatke s ulicou Letomostie.

Poslanci odsúhlasili investíciu do tohto projektu vo výške 120-tisíc eur.

Ide však len o orientačnú výšku investície. Ako uviedla Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb, najprv musí prebehnúť verejná súťaž.

Poslanca Mariána Balogha zaujímalo, že prečo mesto zaplatí na jednu križovatku s jedným priechodom pre chodcov až 120-tisíc, keď v roku 2018 modernizovalo dve križovatky s piatimi priechodmi za zhruba 107-tisíc.

„Vtedy išlo o obnovu existujúcich križovatiek. Teraz ide o niečo úplne nové. Bude treba projektovú dokumentáciu, stavebné úpravy a tiež zaviesť samotný systém,“ uviedla Kutenicsová.

„Toto je jediný spôsob, ako dosiahnuť zelenú vlnu. Akonáhle pri prechode cez túto križovatku nemáme semafory, tak ľudia prechádzajú cez cestu tak, ako prídu. Tým pádom sa nedá vytvoriť zelená vlna na celom úseku SNP,“ povedal primátor mesta Otokar Klein s tým, že vďaka semaforom sa upraví plynulosť dopravy až po „elektrosvitský“ mos­t.

Zelená vlna je synchronizovaná fáza semaforov nastavená tak, aby vozidlá idúce doporučenou rýchlosťou zastihli na všetkých semaforoch signál voľno.

Či sa podobné projekt bude realizovať aj na vedľajšej križovatke SNP – T.G.Masaryka a tiež na križovatke pri výpadovke z mesta, zatiaľ nie je jasné.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM