Správy

Na hrádzi chýbajú smetné nádoby: Ich počet sa však zvyšovať nebude

Malé smetné nádoby na hrádzi rieky Nitra v Nových Zámkoch nepribudnú. O osadenie väčšieho počtu smetiakov žiadali radnicu obyvatelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Na hrádzi chýbajú smetné nádoby: Ich počet sa však zvyšovať nebude
Zdroj: Mesto Nové Zámky

„Hrádza rieky má okolo 7,5 kilometra od Berku po Zúgov a je na nej umiestnených len 10 smetiakov. Od kúpaliska po Zúgov nie je ani jeden,“ odôvodňovali svoju požiadavku občania mesta.

Samospráva argumentuje, že hrádza nie je vo vlastníctve mesta. „Opätovne sme požiadali Slovenský vodohospodársky podnik o vyjadrenie sa k možnosti osadenia malých smetných nádob na hrádzi rieky Nitra, ktorá je lokalitou so zvýšenou frekvenciou pohybu,“ uviedli zástupcovia mesta.

Podľa vyjadrenia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepný závod Piešťany, Správa povodia dolnej Nitry spočíva primárna funkcia hrádzového telesa rieky v protipovodňovej ochrane územia, s čím súvisí nevyhnutná správa a údržba telesa hrádze.

Umiestňovanie smetných nádob na hrádzi je v rozpore s uvedenou funkciou hrádze a priestorovými potrebami jej údržby, skonštatovali vodohospodári.

S umiestnením zberných nádob je možné uvažovať v miestach jestvujúcich rámp, zjazdov a iných objektov, ktoré už v súčasnosti tvoria prekážku v ochrannom pásme toku pri správe a údržbe ochrannej hrádze. Umiestnenie smetných nádob v blízkosti hrádzového telesa je potrebné rozsahovo, veľkostne a priestorovo odsúhlasiť so zástupcom povodia.

Na miestnej obhliadke zástupcu správy povodia a zamestnanca odboru komunálnych služieb mestského úradu sa vytipovali miesta na hrádzi – pri zjazdoch, kde následne boli osadené malé smetné nádoby. Tie museli byť zabezpečené tak, aby neprišlo k ich samovoľnému vypadávaniu napríklad počas vetra a musel byť zabezpečený systém likvidácie odpadkov mestom Nové Zámky prostredníctvom zberovej spoločnosti, ktorá pravidelne vyprázdňuje tieto malé smetné nádoby podľa harmonogramu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nových Zámkov a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM