Anton Hrachovský Šport

Na bicykli každý deň? Problémom je naše zmýšľanie, myslí si Erika zo Zámkov

Erika je jednou z obyvateliek Nových Zámkov, ktorá na dopravu bicyklom nedá dopustiť. Vnímanie tohto dopravného prostriedku je podľa nej len o ľudskom prístupe.

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli každý deň? Problémom je naše zmýšľanie, myslí si Erika zo Zámkov
Foto: Erika Cserepesová

Novozámčanka Erika Cserepesová (na snímke) používa bicykel na dennom poriadku. V rámci hobby, ale aj ako regulérny dopravný prostriedok. A keďže donedávna v Nových Zámkoch chýbalo niečo ako organizované bicyklovanie, založila na sociálnej sieti skupinu Novozámocký CykloParťák, ktorá má slúžiť nadšencom cyklistiky z Nových Zámkov a okolia.

Inšpiráciou jej je aj nitrianske občianske združenie s názvom ´Rozbicyklujme Nitru!´, ktoré propaguje cyklistiku nielen ako formu športového alebo rekreačného vyžitia, ale aj ako plnohodnotného, rýchleho a zdravého prepravovania sa po meste. Aj preto sa rozhodla usporiadať 1. nočnú cyklojazdu v Nových Zámkoch. Uskutoční sa v stredu 22. augusta o 20:15 so štartom na Pribinovej ulici.

Komunita zatiaľ chýbala

Cyklokomunitu v Nových Zámkoch sa rozhodla založiť z prostého dôvodu. „V skratke, lebo mi to v Nových Zámkoch chýba. Cieľom skupiny je spájať ľudí, ktorí majú radi cyklistiku. Pomôcť im v tom, aby si k sebe našli cestu. Stáva sa mi, že sa bicyklujem po hrádzi, niekedy mi idú oproti bajkeri, ktorých už z videnia poznám, ale predsa o nich nič neviem. Mám rada cyklistiku aj osamote, ale je super mať kamarátov, ktorí sú podobne ´postihnutí´ a s ktorými sa dá aktívne tráviť čas,“ hovorí s úsmevom Erika a dodáva, že je úplne jedno, či je niekto začiatočník alebo pretekár, mladší či starší alebo žena či muž.

Bicykel je u mnohých ľudí obľúbeným dopravným prostriedkom, horšie je to s podmienkami na využívanie tohto ekologického spôsobu prepravy. V meste cyklochodníky neexistujú, jediná trasa spája Zúgov s Berkom.

„Možno som príliš nenásytná alebo nie dosť všímavá, ale ja mám stále pocit, že cyklistov je málo a preplnených parkovísk o to viac. Je pravda, že teraz, v teplejších mesiacoch si na bicykel sadne viac ľudí. No mám pocit, že iba malé percento ho považuje za viac ako za formu rekreačného pohybu a nie za plnohodnotný dopravný prostriedok. U mňa trvá sezóna od 1. januára do 31. decembra. Keď ma nejaký sused uvidí bez bicykla, zhrozene sa spýta, čo sa stalo s mojím bajkom,“ vraví mladá Novozámčanka.

„Je to môj najvernejší ´parťák´, ktorý ma sprevádza nielen do prírody, ale aj do práce, do obchodu, skoro všade. Kým som mala psa, doniesla som na ňom aj 10 kg granúl. Tento rok som počas kampane Do práce na bicykli najazdila do a z práce 1 200 km. Vlastným príkladom chcem poukázať na to, že sa to dá. To, že nemáme cyklocesty, je ´iba´ výhovorka. Keby sme preto nejazdili na bicykli, lebo nemáme pre ne určené chodníky, tak by sme sa ich v živote ani nedočkali, lebo by ich nebolo pre koho stavať. Ak bude dopyt, tak ako reakcia musí prísť aj ponuka. Je mi jasné, že mnohí myslia na riziko úrazov. Ale, žiaľ, chodci tiež nie sú v bezpečí. Ak budeme k sebe ohľaduplní, pozorní, ostražití a opatrní, tak sa to dá bez ujmy na zdraví,“ zamýšľa sa milovníčka bicyklovania.

„Naše mesto, čo sa týka veľkosti aj geografického hľadiska je ideálne na to, aby sme sa v ňom pohybovali na bicykli. Človek sa z jedného konca vie dostať na opačný koniec mesta za pár minút, nemusí sa stresovať, že si nenájde miesto na parkovanie,“ dodáva Erika.

Životný štýl

V zahraničí je bicyklovanie ako jedna z alternatívnych foriem dopravy veľmi obľúbené. Rozvoj trás a podmienok na bicyklovanie sa postupne dostáva aj do slovenských miest a obcí. Nové Zámky zatiaľ obchádza.

„Budem úprimná, snáď nikoho neurazím. Ja si myslím, že jedným z najväčších problémov je naše zmýšľanie. Kým panuje trend, že auto je symbolom prestíže a ľudia si myslia, že radšej sa nebudú ´strápňovať´ ísť na nákupy na bicykli, však ´môžem si dovoliť ísť autom´, ´čo by na to povedali susedia?´, tak sa veľa nezmení. Cyklistika podľa mňa nie je len o tom, podať pekný výkon, zdokumentovať to ´selfíčkom´ v štýlovom cyklo-outfite ako z katalógu. Je to životný štýl, súčasť nášho každodenného života,“ hovorí Erika.

Erika sa riadi mottom ´Buďme tou zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete´ „Nemusíme si zrovna vytýčiť veľkolepé ciele, stačí aj to, ak budeme inšpirovať k nejakej pozitívnej zmene svoje blízke okolie – rodinu, kamarátov, susedov, kolegov,“ dodáva na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM