Monika Obrtalová Rôzne

Múzeum SNP chce zverejňovať osudy obyčajných ľudí

Keďže je v oblasti publicistiky v rámci Slovenského národného povstania (SNP) ešte stále viacero bielych miest, ktoré doposiaľ neboli zmapované, historici z Múzea SNP v Banskej Bystrici by v budúcnosti radi tieto miesta vyplnili. Dlžobu pociťujú najm

„V Každej historickej etape sú miesta, ktoré sa dajú stále odhaľovať. V súčasnosti cítime, že nám napríklad chýba drobnokresba povstaleckého dňa. Málo sa totiž vie o bežnom živote civilného človeka počas povstania, aké mal problémy, čo robil. Chceli by sme preto skúmať sociálne štruktúry – nielen armádu a partizánov, tých čo bojovali, ale aj to, ako povstanie vplývalo na deti, ženy, starcov. Práve to sú témy, ktoré ľudí najviac zaujímajú,“ povedal riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Ako ďalej uviedol, v poslednom období sa im podarilo reštrukturalizovať rozpočet tak, aby sa týmto témam mohli venovať a vydávať aj vlastné knihy. „V spolupráci s niektorými agentúrami točíme aj filmy. Momentálne napríklad pripravujeme snímku o zajatcoch v nemeckých táboroch, či film o amerických pilotoch, ktorí boli zostrelení nad územím Slovenska. Je dobré, že môžme vyspovedať ľudí – pamätníkov, pokiaľ ešte žijú a majú nám čo povedať,“ konštatoval.

Mičev spomenul aj projekty, ktoré múzeum pripravuje na budúci rok. „Ujal sa náš projekt pancierového vlaku, ktorý pôjdeme prezentovať na celý polrok do holandského Utrechtu. Podali sme tiež projekt na ďalšie zviditeľnenie udalostí v Kaliští prostredníctvom internetu a chceli by sme natočiť aj dokument o tejto fašistami vypálenej dedine,“ uviedol k plánom. Pripravujú tiež memoáre generála Turanca, ktorý bol proti povstaniu. „Aj to je história, ktorú treba ľudom zverejniť a takto objektivizovať dejiny,“ uviedol na záver.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM