Anton Hrachovský Správy

Mor ošípaných zúri len kúsok od Slovenska: Štúrovská radnica už vyhlásila výzvu

Novozámocký okres tvorí nárazníkovú zónu pred rozšíreným africkým morom ošípaných v okolitých štátoch. V Štúrove už platí výzva pre chovateľov týchto zvierat, je nutné ich spisovanie.

Ilustračný obrázok k článku Mor ošípaných zúri len kúsok od Slovenska: Štúrovská radnica už vyhlásila výzvu
Zdroj: TASR

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Zámky preto požiadala štúrovskú radnicu o pomoc pri monitoringu ošípaných. Štúrovo preto pristúpilo k výzve adresovanej chovateľom ošípaných v meste. Tí musia nahlásiť údaje o svojom chove týchto úžitkových zvierat.

Výzva pre Štúrovčanov

„Prosíme všetkých chovateľov ošípaných v meste Štúrovo, aby najneskôr do 29. mája (utorok) nahlásili svoje meno, adresu, počet chovaných ošípaných a počet prasníc,“ uvádza sa vo výzve štúrovskej radnice.

Súpis chovateľov ošípaných sa uskutočňuje z dôvodu nepriaznivej nákazovej situácie s výskytom afrického moru ošípaných (AMO) v susedných štátoch ako Ukrajina, Česko a Maďarsko.

Okres Nové Zámky je aktuálne nárazníkovou zónou AMO, okrem Štúrova v nej leží viacero obcí.

Požadované údaje možno nahlásiť osobne na Mestskom úrade v Štúrove (2. poschodie, č. dverí 33), alebo e-mailom na adresu majetok@sturovo.sk, prípadne na telefónnom čísle 036/2851 315.

Ohrozené sviňovité zvieratá

Zdrojom nákazy afrického moru ošípaných sú infikované domáce a divo žijúce sviňovité. Najčastejší spôsob šírenia nákazy je priamy kontakt s infikovaným biologickým materiálom ako je krv, sekréty, mäso, mäsové výrobky, kontaminované chovateľské prostredie, krmivo, dopravné prostriedky ale aj ľudia.

Vakcína proti AMO nie je v súčasnosti vo svete k dispozícii. Ochrana zvierat sa tak dá zabezpečiť hlavne dodržiavaním chovateľských podmienok. Prípady infikovaných diviakov v zahraničí sa vyskytli neďaleko slovenských hraníc – 27 km na českej, 12 km na ukrajinskej a 31 km na maďarskej strane.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM