Viktória Botošová Rôzne

Modranskí vinári chcú na juhu Slovenska šľachtiť nové odrody viniča: V našom okrese využijú unikátne prírodné podmienky

Využiť vraj unikátne prírodné podmienky v okolí obce Strekov, v okrese Nové Zámky, chce vinohradnícky dom, ktorý začína s rozširovaním svojich vinohradov. Nový vinohrad bol dokonca slávnostne vysvätený!

Ilustračný obrázok k článku Modranskí vinári chcú na juhu Slovenska šľachtiť nové odrody viniča: V našom okrese využijú unikátne prírodné podmienky
Zdroj: TASR

Využiť unikátne prírodné podmienky v okolí obce Strekov, okres Nové Zámky, chce vinohradnícky dom Chateau Modra, ktorý tu začína s rozširovaním svojich vinohradov. Spoločnosť plánuje rozvíjať aj spoluprácu vinohradníckych regiónov a šľachtenie a registráciu originálnych slovenských odrôd viniča. Podnik už v Strekove na niekoľkých hektároch vysadil mladý vinohrad, ktorý bol v týchto dňoch slávnostne vysvätený.

„Chceme byť dôstojným pokračovateľom vinohradníckej tradície tejto výnimočnej lokality a zároveň chceme spolupracovať so silnou komunitou vinárov v Strekove,“ povedal počas svätenia mladých viníc obchodný riaditeľ Chateau Modra Karol Šebo. Ako pripomenul, nové vinice sa rozhodli vysadiť v Strekove pre jedinečnosť tejto lokality. „Tu sa vďaka klimatickým podmienkam a vápenatej, ílovo-hlinitej pôde pestuje najkvalitnejší vinič na Slovensku. Naším cieľom je ponúkať autentické vína s transparentným pôvodom z najlepšieho slovenského terroiru,“ doplnil.

Chateau Modra vlastní 12 zo 14 registrovaných novošľachtencov viniča. Podnik dofinancoval ich registráciu a začali s certifikáciou aj na európskej úrovni. Aktivity tohto vinárskeho domu v súčasnosti smerujú k tomu, aby sa obnovovali a omladzovali staré vinice, vysádzali sa nové a zároveň sa oživilo aj šľachtiteľstvo. „Slovenské vinárstvo bývalo silné, je tu tradícia, na ktorej sa dá a musí stavať. Ideálne strekovské podmienky preto plánujeme využiť aj na šľachtenie nových odrôd viniča,“ doplnil Šebo.

Obec Strekov leží medzi Novými Zámkami a Štúrovom. Z pohľadu vinárstva je výnimočná pôdou i počasím. V roku je tu evidovaných mimoriadne veľa slnečných dní, vďaka čomu tu dozrieva kvalitné hrozno s vysokou cukornatosť. Kyseliny v ňom neoxidujú, ale udržia sa, čo dodáva vínam z tejto oblasti osobitný charakter. Strekov patrí do Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ktorá je s výmerou 5463 hektárov najväčšou na Slovensku.

Čítajte aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM