Anton Hrachovský Správy

Ministerstvo rozhodlo: Do škôlok v Šuranoch a v Bánove poputujú tisíce eur

Ministerstvo rozhodlo o miliónoch ktoré poputujú do predškolských zariadení. Medzi projektmi podporenými v druhom kole sú aj škôlky z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo rozhodlo: Do škôlok v Šuranoch a v Bánove poputujú tisíce eur
Zdroj: Bratislava - Ružinov

Dobrá správa aj pre rodičov z okresu Nové Zámky, ktorí majú z kapacitných dôvodov problém umiestniť svoje deti do škôlky. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) totiž vyhodnotilo 2. kolo žiadostí o prostriedky z fondov EÚ na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Na Slovensku tak pribudne 6163 nových škôlkarskych miest.

Peniaze do Šurian a Bánova

Po prvom kole výziev ostalo k dispozícii 37 miliónov eur, po tom druhom sa táto suma scvrkla na takmer 14 miliónov eur. Ministerstvo však predpokladá, že vzhľadom na veľký záujem budú čoskoro vyčerpané. Spomedzi vyše 300 predstavených projektov uspelo v druhom kole 72 žiadateľov.

V druhom kole uspeli aj žiadatelia z okresu Nové Zámky. Svoje kapacity rozšíri materská škôlka v Bánove. V Šuranoch sa zase dočkajú prístavby Materskej školy Mostná.

V prípade MŠ v Bánove činí, podľa informácií z Kancelárie ministra, výška schválených celkových oprávnených výdavkov 227 765 eur, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja získa projekt 193 600 eur. Prístavbu MŠ v Šuranoch podporí Európsky fond regionálneho rozvoja sumou 221 103 eur. Celkové oprávnené výdavky sú schválené na úrovni 247 115 eur.

Lepšie vybavenie, nové kapacity

Doteraz schválil rezort 207 projektov za viac ako 63 miliónov eur, ktoré poputujú zo zdrojov EÚ. Využité majú byť na výstavbu nových objektov materských škôl, rozširovanie kapacít, stavebno – technické úpravy objektov a areálu, obstaranie materiálno – technického vybavenia a zvyšovanie energetickej hospodárnosti bu­dov.

„Uvedomujeme si akútny nedostatok miest v materských školách. Ešte v minulom roku sme evidovali približne 11-tisíc nevybavených žiadostí. Dobrou správou je, že toto číslo pomáhame výrazne znižovať. Vyhodnotili sme už dve kolá žiadostí o nenávratné finančné príspevky. Schválili sme 207 projektov, vďaka ktorým vznikne 6163 nových miest v škôlkach po celom Slovensku. Rodičia budú nielenže môcť umiestniť svoje deti do škôlok, ale ich deťom sa tiež skrášlia priestory a zlepší technické vybavenie,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM