Viktória Botošová Rôzne

Minister Jahnátek v Dvoroch začal optimisticky: Tento rok mal byť pre slovenských poľnohospodárov výnimočný! FOTO

Minister Jahnátek začal v Dvoroch optimisticky. Dvojdňová prehliadka plodín i poľnohospodárskej techniky je už v plnom prúde. Čo všetko vás tu čaká?

Ilustračný obrázok k článku Minister Jahnátek v Dvoroch začal optimisticky: Tento rok mal byť pre slovenských poľnohospodárov výnimočný! FOTO
Zdroj: TASR

Zástupcovia vyše 50 osivárskych a chemických spoločností s 844 založenými pokusmi a 86 vystavovateľov poľnohospodárskej techniky sa prezentuje na 4. ročníku Celoslovenských dní poľa, ktoré sa 2.júna začali v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky.

Výstava plodín, techniky i hospodárskych zvierat

Počas dvoch dní ponúknu vystavovatelia prehliadku poľných pokusov odrôd poľnohospodárskych plodín, ochrany a výživy rastlín i poľnohospodárskej techniky. Súčasťou Celoslovenských dní poľa je expozícia hospodárskych zvierat spojená so súťažou v orbe konským záprahom.

Pozemok vyčlenený pre Celoslovenské dni poľa patrí poľnohospodárskemu podniku Združenie Agropodnikateľov Družstvo (ZAD) v Dvoroch nad Žitavou. Hlavný manažér podujatia Dušan Blaho očakáva, že podujatie navštívi zhruba 6000 farmárov z celého Slovenska.

Tento rok mal byť výnimočný, ale…

Tento rok mal byť pre slovenských poľnohospodárov výnimočný a veľmi povzbudzujúci, povedal počas otvorenia podujatia minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

„Prvý rok sme začali v plnej miere uplatňovať všetky princípy a nastavené mechanizmy z hľadiska podpory poľnohospodárskej a potravinárskej výroby v rámci nového programového obdobia,“ povedal.

Nový trojpilierový model má zabezpečiť finančnú a produkčnú stabilitu poľnohospodárskych podnikov. Sústrediť by sa mal najmä na podporu živočíšnej výroby a špecializovanej rastlinnej výroby, ovocinárstva či zeleninárstva.

„Bohužiaľ, hneď prvý rok fungovania novej poľnohospodárskej politiky je poznačený ruskou krízou a sankciami. Desať a pol miliardy eur, ktoré Európska únia každoročne predávala v rámci agrokomodít a hotových potravín do Ruska, sa sústredilo na európskom trhu v krajinách členských štátov únie,“ skonštatoval Jahnátek.

Podľa jeho slov nebolo možné v takom krátkom časovom období nájsť nové teritóriá a umiestniť takéto obrovské množstvá potravín na tretích trhoch.

Obrovský tlak dovozových tovarov spôsobil podľa ministra chaos na trhu, prebytky a cenový dopad. „Vlani sme prežívali horúce chvíle s ovocinármi, koncom roka zasa s chovateľmi ošípaných. Najnovšie začína naberať veľmi nebezpečné kontúry mliečna kríza. Aj keď sme sa usilovali v podporných mechanizmoch, navýšených jednotkových platbách, viac zvýšiť príjmy ako v starom programovom období, je to sčasti negované prebytkom tovarov,“ zhodnotil situáciu na trhu Jahnátek. Konečnú odpoveď na otázku, ako v tomto roku dopadne slovenský agrosektor, dá podľa slov ministra žatva.

Jahnátek v Dvoroch: Tento rok mal byť pre slovenských poľnohospodárov výnimočný
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM