Anton Hrachovský Rôzne

Mimoriadny úspech mladučkej somelierky Karin z Nových Zámkov: Prvé miesto v celoslovenskej súťaži!

Na súťažiacich čakal vedomostný test, senzorické hodnotenie vôní a intenzity chutí vína a rovnako i zhodnotenie a odborný popis jednej vzorky.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech mladučkej somelierky Karin z Nových Zámkov: Prvé miesto v celoslovenskej súťaži!
Zdroj: Dnes24.sk

Celkovou víťazkou medzinárodnej súťaže someliérov do 21 rokov Vitis Tropheé Junior 2016, ktorá sa konala v uplynulých dňoch v Trenčíne, sa stala Karin Kováczová (na snímke v strede) z Hotelovej akadémie v Nových Zámkoch. Majstrovstvá someliérov Slovenska organizuje Asociácia someliérov Slovenskej republiky a vinárstvo HUBERT J. E.

Súťaže sa tento rok zúčastnilo rekordných 27 študentov zo štrnástich slovenských škôl. Konala sa od 4. do 5. apríla na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trenčíne.

"Tentokrát bolo pre mňa najväčšou výzvou finále, v ktorom sa súťažilo aj v slepej degustácii vína, pri ktorej treba správne určiť odrodu a ročník,“ v krátkosti zhodnotila víťazka súťaže Karin Kovácsová.

Teoretická časť súťaže sa skladá z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preveruje schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. V

Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v štyroch disciplínach – odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Porote predsedala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. "Súťaž je pre mladých someliérov príležitosťou, ako správne ponúknuť a servírovať krásne vína, ktoré na Slovensku máme a byť tak akousi predĺženou rukou, ktorá spája výrobcu vína a zákazníka,“ povedala po oznámení výsledkov predsedníčka poroty Ingrid Vajcziková.

Výsledky:

1. miesto: Karin Kovácsová, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky
2. miesto: Dominika Kupcová, Mendelova univerzita, Záhradnícka fakulta – vinárstvo a vinohradníctvo, Brno
3. miesto: Nina Šallaiová, Súkromná stredná odborná škola GOS-SK, Trnava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM