Anton Hrachovský Správy

Milovníci zlatistého moku by mali zbystriť pozornosť: V meste pribudol pivovar

Nové Zámky majú vlastný pivovar. Zanedlho sa bude obľúbený nápoj variť aj v našom meste. Kedy sa spustí a aké druhy zlatého moku sa v ňom budú variť?

Ilustračný obrázok k článku Milovníci zlatistého moku by mali zbystriť pozornosť: V meste pribudol pivovar
Zdroj: Pivovar Zámčan

Pivovarnícka tradícia na Slovensku je nespochybniteľná. Pivo sa v našej oblasti varí v Hurbanove, dlhé roky sa produkovalo v Topoľčanoch a Nitre. A teraz je tu dobrá správa aj pre milovníkov chmeľového nápoja v našom meste – v Nových Zámkoch vznikol pivovar. O jeho vzniku ale aj o typoch tohto obľúbeného moku, ktoré bude servírovať, sme sa porozprávali s jeho zakladateľom Tiborom Hlavičkom.

Láska k pivu vyústila až vybudovaniu pivovaru

Aký je podľa Vás stav slovenského pivovarníctva? Čo sa týka kvality, distribúcie, surovín…

Určite je to lepšie ako pred 10 rokmi, rozmáhajú sa malé lokálne pivovary, ktoré znova ukázali, že dobré veci sa dajú robiť aj v malom. Ukázali, že všetkého veľa škodí a bezduchý produkt bez srdca chutí inak, ako ten robený s láskou a presvedčením.

Čo vás viedlo k vybudovaniu pivovaru? Prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať túto myšlienku?

Od malička som vyrastal v rodine, ktorá sa zaoberala vinohradníctvom a to ako vieme, nie je ďaleko od výroby piva. Základom sú kvalitné suroviny, tvrdá práca a poctivý prístup. K pivu ma to vždy ťahalo, už ako dieťa, keď som šiel s dedkom na pivo po zápase a potom ako mladý muž, ktorý ako 18-ročný nastúpil ako obchodný zástupca do pivovaru Šariš. V pohostinstve podnikám už vyše 15 rokov.

Ako prebehla realizácia pivovaru? Má vlastnú budovu?

Prevádzka je vo vlastnej budove na Nábrežnej ulici. Budova samotná má veľké pivničné priestory, ktoré ako keby boli predurčené na výrobu piva. Pivovar je momentálne už technologicky umiestnený.

Kde bude pivovar sídliť a od kedy bude v prevádzke?

Pivovar Zámčan sídli na Nábrežnej ulici a spojazdnený bude, ak pôjde všetko v poriadku, niekedy v polovici októbra 2016.

Čím sa chcete odlíšiť od konkurencie?

Budeme prvý pivovar v Nových Zámkoch, chceme predávať poctivé pivo z prvotriednych surovín. Pivo bude nefiltrované, nepasterizované, bez aditív a umelín.

Bude sa u vás variť pivo zo slovenských surovín? Odkiaľ budú suroviny?

Suroviny budú pochádzať hlavne zo Slovenska. V prípade špeciálnych pív to bude v podstate z celého sveta.

Na začiatok dva druhy piva, no z kvalitných surovín

Ponúknete zákazníkom nejaké špeciálne druhy? Aké druhy sa budú variť?

Na začiatku by sme mali začať variť Zámčan 11° svetlé nefiltrované nepasterizované pivo a tiež Zámčan 13° tmavé nefiltrované nepasterizované. V budúcnosti plánujeme prinášať špeciálne pivá podľa sezóny. Napríklad pšeničné, ražné, viacsladové, zo zaúdeného, bavorského sladu a samozrejme ochutené pivá. Nevylučujeme ani výrobu cideru, ale čisto len sezónne.

Máte prichystanú aj vlajkovú loď? Budete variť aj nealkoholické pi­vo?

Vlajkovou loďou bude Zámčan 11° – Svetlé nefiltrované nepasterizované pivo. Nakoľko výroba nealko piva je technologicky a finančne veľmi náročná, objem predaja by bol nerentabilný. Preto nad tým vôbec neuvažujeme. V budúcnosti pôjdeme skôr cestou pív s nízkym obsahom alkoholu.

Môžete prezradiť nejaké názvy pív? A podľa čoho vznikli?

Zámčan – má evokovať príslušnosť k Novým Zámkom a hlavne prinášať lokálpatriotizmus a lásku k mestu a regiónu.

Kedy bude uvarená prvá skúšobná várka, resp. prvá oficiálna várka piva a o aké pivo pôjde?

Prvýkrát budeme oficiálne variť približne za mesiac. Bude to svetlá 11-tka.

Akým vybavením disponujete?

K dispozícii máme varňu s objemom 500 litrov, šesť 500-litrových ležiackych tankov. Predpokladáme, že ročná vyprodukujeme 600 hektolitrov piva. Do budúcnosti by sme to mohli rozšíriť až na cca 3000 hl.

Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných regiónoch Slovenska? Resp. distribúciu do fliaš či plechoviek?

V blízkej budúcnosti určite nie. Ak predaj do inych prevadzok, tak skôr v rámci regiónu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM